Продукти:
• 5 яйца
• 250 г захар
• 250 г смлени орехови ядки
• 2 с.л. какао
• 2 с.л. ром /или коняк/
За крема:
• 300 г краве масло
• 100 г захар
• 4 яйца
• 5-6 с.л. какао
За гарниране:
• 150 г сметана
• 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Смесваме захарта за блата с какаото. Прибавяме жълтъците, разбити с 1-2 с.л. вода. Варим сместа на слаб огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме смлените орехови ядки и рома. Разделяме сместа на две части и от всяка част изпичаме блат в тавичка, намазана с масло и покрита с намаслена хартия. Изпичаме блатовете в умерено силна фурна.
Върху огъня разбиваме до сгъстяване яйцата за крема заедно със захарта и какаото. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Отделно разбиваме на студено сметаната със захарта.
Слепваме блатовете с част от крема. Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Заглаждаме вълнообразно и шприцоваме отгоре розички от разбитата сметана.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...