Продукти:
• 5 яйца
• 250 г захар
• 250 г смлени орехови ядки
• 2 с.л. какао
• 2 с.л. ром /или коняк/
За крема:
• 300 г краве масло
• 100 г захар
• 4 яйца
• 5-6 с.л. какао
За гарниране:
• 150 г сметана
• 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Смесваме захарта за блата с какаото. Прибавяме жълтъците, разбити с 1-2 с.л. вода. Варим сместа на слаб огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме смлените орехови ядки и рома. Разделяме сместа на две части и от всяка част изпичаме блат в тавичка, намазана с масло и покрита с намаслена хартия. Изпичаме блатовете в умерено силна фурна.
Върху огъня разбиваме до сгъстяване яйцата за крема заедно със захарта и какаото. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Отделно разбиваме на студено сметаната със захарта.
Слепваме блатовете с част от крема. Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Заглаждаме вълнообразно и шприцоваме отгоре розички от разбитата сметана.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...