Продукти:
• 6 по-големи кифли
• 1 л прясно мляко
• 1 к.ч. захар
• 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми
• 3-4 с.л. пудра захар
• 3-4 яйца
• 1 ванилия
• 1 пакетче дребни бонбони
Начин на приготвяне:
Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая- отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки.
В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките козунак и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато козуначените резени поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чания и украсяваме с бонбонките.
Можем да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...