Кулинарни рецепти » Халва Нуга

 Халва Нуга

Продукти:

• 250 г захар
• 1 1/2 к.ч. мед
• 5 белтъка
• 500 г смлени орехови ядки

Начин на приготвяне:

Слагаме захарта в тенджера. Прибавяме меда и варим сместа, докато се зачерви, след което отстраняваме от огъня. На много слаб огън разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме лъжичка по лъжичка към горещата захарна смес, като непрекъснато бием с телта. Слагаме тенджерата отново на слаб огън, но внимаваме да не се сгъсти много сместа. Прибавяме много ситно смлените орехови ядки, като леко разбъркваме.

Застиламе дъното на широка тава с намаслена хартия. Изсипваме вътре сместа и с помощта на дълъг нож я разстиламе на равномерен пласт. Отгоре също покриваме с намаслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. Оставяме халвата да престои така 1 нощ.

На другия ден отстраняваме хартията и с остър нож, потопен във вода, нарязваме халвата на квадратчета. Вместо в намаслена хартия, можем да притиснем халвата между две вафлени кори. Освен това, по желание можем да ароматизираме с ванилия или лимонена есенция.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Начало