Пълнено пиле с мозък
Продукти: (за 6-8 порции)
• 1 голямо пиле /около 1,5 кг/
• 1 пакетче краве масло
• сол, черен и червен пипер
За плънката:
• 1 телешки мозък
• 150 г печурки
• 1 виенска кифла
• 1 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2-3 яйца
• 2-3 ч.л. мед
• 1-2 с.л. ситно нарязани магданоз и босилек
• сол, черен пипер
Натриваме пилето със сол, черен и червен пипер.
Накисваме мозъка 30 мин в хладка вода, обелваме му ципата и го пасираме. Прибавяме накиснатата в прясното мляко и леко отцедена кифла, поръсваме със сол, черен пипер и зелените подправки и разбъркваме. Наситняваме шапките на гъбите.
Загряваме маслото за плънката и запържваме брашното. Прибавяме мозъка и гъбите и леко пържим. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с малко сол на пяна. Прибавяме ги в плънката. Готвим още 1-2 мин с бъркане. Сваляме от котлона, оставяме плънката малко да поизстине и лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци.
Разбъркваме плънката, напълваме пилето и зашиваме отвора. Сгорещяваме маслото и пържим пилето, докато поруменее равномерно. Прехвърляме го в тавичка, наливаме мазнината от пърженето и малко топла вода /1-2 пръста от тавата/ и печем 1 час в умерена фурна, като периодично обливаме пилето със соса, който си пуска.
За да не прегори, щом поруменее отгоре, покриваме тавата с фолио. Малко преди да изключим фурната разтваряме меда в малко топла вода и с този сок поливаме пилето. Допичаме, за да стане коричката хрупкава и сладка.
Автор: recepty.bg