Продукти:
• 1 гъска
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 кг кисели ябълки
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 ч.ч. галета
• 1 ч.ч. червено вино
• 1 с.л. брашно
• канела, риган
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Натриваме гъската отвътре и отвън със смес от сол, черен пипер и стрит риган.
Накисваме сливите в студена вода, след което ги нарязваме на ситно и ги заливаме с бялото вино. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поръсваме с галетата, подправена с 1 щипка канела. Прибавяме отцедените сливи и стафидите. Разбъркваме, пълним гъската с тази смес и зашиваме отвора.
Слагаме птицата върху решетката на силно загрятата фурна, а под решетката пъхаме тавичка с 1-2 пръста вода. Печем 20 мин в силна фурна, след това 2 часа – в умерена и накрая допичаме в слаба фурна.
Изваждаме готовата гъска, прецеждаме соса и обираме мазнината. Към прецедения сос прибавяме брашното, размито в малко вода и червеното вино. Държим съда на огъня, докато сосът заври.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...