Продукти: (за 5 порции)
• 1 пиле /около 1,5 кг/
• 1 ч.ч. мариновани дренки
• 1 1/2к.ч. ориз
• 1 кг картофи
• 1 глава червен лук
• 1 малка зелена чушка
• 1 малък домат
• 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/
• листа от целина
• босилек, магданоз, копър
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме пилето. Посоляваме го отвътре и отвън. Почистваме дренките от костилките и ги нарязваме на дребно.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в част от мазнината. Прибавяме ориза и ситно нарязаните чушка, целина, босилек, магданоз и копър. Пържим при непрекъснато бъркане. Накрая посоляваме, поръсваме с черен пипер и смесваме с дренките и настъргания домата.
Пълним пилето с тази смес, като сипваме в плънката малко гореща вода. Зашиваме го и го слагаме в тавичката. Наливаме останалата мазнина и малко гореща вода и печем на умерен огън.
По време на печенето често обръщаме пилето и го обливаме със соса от печенето. Когато крилцата и краищата на кълките се зачервят, обвиваме ги във фолио, за да не прегорят. Към средата на печенето слагаме в тавата и обелените и нарязани картофи.
Сервираме готовото пиле, гарнирано с плънката и картофите.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...