Продукти: (за 4 порции)
• 4 по-големи тиквички
• 1 морков
• 1-2 скилидки чесън
• 1 главичка лук
• 2 с.л. олио
• 2 с.л. счукани лешници
• 1 с.л. счукани бадеми
• 100 г прясно меко сирене
• 100 г извара
• 3 с.л. ръжени мюсли
• 1 щипка къри
• 1 стрък мента
• 200 мл зеленчуков бульон
• 1 стрък мащерка
• 1 дафинов лист
• 1 с.л. маргарин
• 1 ч.л. брашно
• магданоз, копър, сол
Начин на приготвяне:
Разрязваме тиквичките надлъжно на две и внимателно издълбаваме сърцевината им. Нарязваме я на ситно. Счукваме чесъна с малко сол и натъркваме с него вътрешната страна на тиквичките.
Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея нарязаните на ситно лук и моркови. Прибавяме сърцевината на тиквичките и готвим още 5 мин. Подправяме със сол и черен пипер, сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине. Разбъркваме с натрошеното сирене, изварата, листните подправки, мюслите, ядките и кърито.
Шприцоваме тази смес в тиквичките, нареждаме ги в тавичка, наливаме бульона, прибавяме мащерката и дафиновия лист, завиваме с фолио и печем 20 мин на 200°С. Изваждаме тиквичките в затоплен съд.
Загряваме котлона, изливаме сока от печенето в тенджерка и прибавяме маргарина. Размиваме брашното с малко вода, сипваме го в соса и на слаб котлон с бъркане варим 5 мин. Подправяме соса с ароматните треви, оставяме да изстине и заливаме тиквичките.
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...