Продукти: (за 5 порции)
• 500 г картофи
• половин пакетче краве масло
• 1 морков
• 1 малка глава лук /или бялата част от 1 стрък праз/
• 1 препълнена ч.л. брашно
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 4 ч.ч. вода
• 1 жълтък
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в половината от мазнината, докато омекнат. След това заливаме с кипящата вода, прибавяме нарязаните картофи и сваряваме всичко на умерен огън. Претриваме сместа през цедка и я връщаме в прецедения бульон.
Запържваме брашното в половината от останалата мазнина, разреждаме с 2/3 от млякото и го сипваме в супата. Посоляваме и варим още 10 мин, след което застройваме с жълтъка, който сме разбили с останалото мляко. Прибавяме останалото масло и поднасяме.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...