Продукти: (за 6 порции)
• 1 кг кралски скариди
• 50 г краве масло
• 1 стрък целина
• 1 глава лук
• 1 морковче
• 2 с.л. брашно
• 3 жълтъка
• 300 мл гъста сметана (заквасена)
• 1/2 чашка сухо шери
• сол, черен пипер
• ръжен хляб
Начин на приготвяне:
Сварете скаридите и махнете черупката. Нарежете на ситно целината, моркова, лука, разбийте с миксер маслото и прибавете в него зеленчуците. Сложете в сместа и шепа от скаридените черупки, поръсете с брашно, прехвърлете в тенджерка и залейте с 1 л вода.
Възвирате тази смес на умерен огън, като бъркате непрекъснато, за да не стане брашното на бучки. Варете половин час. Прецедете сварената супа и подправете със сол, черен пипер, сложете месото на скаридите и варете на тих огън още 5 мин.
Разбийте жълтъците със сметаната добре и в тази смес, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане сложете 4-5 с.л. горещ бульон. Излейте като бъркате непрекъснато тази смес в супата на тънка струйка, прибавете шерито и варете на най-слабата степен още 1-2 мин. Разбърквайте периодично.
Супата се сервира с препечен ръжен хляб.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...