Кулинарни рецепти » Лазаня Фонтина

 Лазаня Фонтина

Продукти:

• 1 пакет пресни кори за лазаня
• 1 голяма глава лук
• 50 г краве масло
• 1 с.л. зехтин
• 2 скилидки чесън
• 2 дафинови листа
• 1 кг гъби
• 250 мл зеленчуков бульон
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 щипка морска сол
• 300 г сирене Фонтина
• 50 г настърган пармезан
• 3 ч.ч. сос бешамел
• индийско орехче

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на филийки и го запържваме в смес от маслото и зехтина заедно с дафиновите листа и нарязания чесън. Щом поомекне, прибавяме нарязаните гъби, намаляваме огъня до среден и пържим 15 мин, като периодично разбъркваме.

Когато гъбите са готови, сипваме доматеното пюре и бульона, усилваме огъня и варим, докато течността остане наполовина. Накрая подправяме с черен пипер и сол.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с кори за лазаня, заливаме с 1/4 от бешамела, подправен с индийско орехче, разстиламе 1/3 от приготвената плънка и поръсваме с настъргано сирене Фонтина. Повтаряме операцията още 2 пъти.

Отгоре покриваме с последните кори, заливаме с останалия бешамел и поръсваме с настърган пармезан. Печем 45 мин в умерено загрята фурна – до получаването на златистокафява коричка.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Начало