Продукти:
• 300 г шунка
• 250 мл червено вино
• 2 твърдо сварени яйца
• 25 г желатин
• 2 моркова
• 2 червени мариновани пиперки
• 2 кисели краставички
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтваряме желатина в 250 мл студена вода. Прибавяме виното, черен пипер и сол на вкус. При непрекъснато бъркане загряваме течността, докато заври. Отстраняваме от огъня и оставяме желето да се охлади.
Нарязваме шунката на малки кубчета. Сваряваме морковите в подсолена вода и ги нарязваме на тънки кръгчета. По същия начин нарязваме краставичките и пиперките.
Изплакваме с вода кръгла къдрава форма за кекс и наливаме в нея малко от полутечното желе. Изчакваме десетина минути желето да стегне и нареждаме отгоре различни формички от яйцата, краставичките, морковите и пиперките. Заливаме с желето още един пласт с дебелина около 2 см. Нареждаме отгоре половината от шунката, а върху шунката – останалите зеленчуци. Покриваме с останалата шунка, заливаме с останалото желе и оставяме формата да престои 1 нощ на хладно.
На следващия ден потапяме формата за кратко във вряща вода и объщаме желето в широка чиния за сервиране.
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...