Кулинарни рецепти » Коледна пуйка

 Коледна пуйка
(Франция)

Продукти:

• 1 пуйка (около 4 кг)
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 1 с.л. свинска мас
• 40 г желатин
• 1 връзка магданоз
• 1 дафинов лист
• 1 щипка мащерка
• сол

За гарниране:

• 150 г стафиди
• 60 г сушени сливи (без костилки)
• 40 г орехи
• 40 г лешници
• 1 портокал, нарязан на тънки резенчета

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и морковите на ситно и ги запържваме в сгорещената мас. Щом поомекнат, наливаме 6 литра вода и прибавяме подправките. Варим 1 час, след което слагаме почистената и измита пуйка. Продължаваме да варим първо на силен огън, а след това 3-4 часа на по-слаб, за да не се втвърди пуйката.

После изваждаме пуйката и прецеждаме бульона. Когато пуйката изстине напълно, я нарязваме на 24 филийки, така че парчетата месо да останат върху скелета на птицата, без да се разваля формата. Бутчетата само очертаваме с ножа, без да ги отделяме.

Разтваряме желатина в 1 л от бульона. Слагаме го на огъня и бъркаме непрекъснато, докато заври. След това изчакваме да изстине и преди да е стегнал с малка четка намазваме цялата пуйка. Слагаме пуйката в хладилника, за да стегне желатина, след това отново я намазваме и я оставяме на студено.

Изсипваме останалия желатин на дъното на продълговата чиния за сервиране. Слагаме пуйката върху желатина, а наоколо гарнираме с ядки и сухи плодове. Накрая украсяваме с портокаловите резенчета.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало