Кулинарни рецепти » Коледна пуйка

 Коледна пуйка
(Франция)

Продукти:

• 1 пуйка (около 4 кг)
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 1 с.л. свинска мас
• 40 г желатин
• 1 връзка магданоз
• 1 дафинов лист
• 1 щипка мащерка
• сол

За гарниране:

• 150 г стафиди
• 60 г сушени сливи (без костилки)
• 40 г орехи
• 40 г лешници
• 1 портокал, нарязан на тънки резенчета

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и морковите на ситно и ги запържваме в сгорещената мас. Щом поомекнат, наливаме 6 литра вода и прибавяме подправките. Варим 1 час, след което слагаме почистената и измита пуйка. Продължаваме да варим първо на силен огън, а след това 3-4 часа на по-слаб, за да не се втвърди пуйката.

После изваждаме пуйката и прецеждаме бульона. Когато пуйката изстине напълно, я нарязваме на 24 филийки, така че парчетата месо да останат върху скелета на птицата, без да се разваля формата. Бутчетата само очертаваме с ножа, без да ги отделяме.

Разтваряме желатина в 1 л от бульона. Слагаме го на огъня и бъркаме непрекъснато, докато заври. След това изчакваме да изстине и преди да е стегнал с малка четка намазваме цялата пуйка. Слагаме пуйката в хладилника, за да стегне желатина, след това отново я намазваме и я оставяме на студено.

Изсипваме останалия желатин на дъното на продълговата чиния за сервиране. Слагаме пуйката върху желатина, а наоколо гарнираме с ядки и сухи плодове. Накрая украсяваме с портокаловите резенчета.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Начало