Студен желиран заек
Продукти:
• 200 г филе
• 1 кг бутчета
• 2 моркова
• 1/2 глава керевиз
• 2 дафинови листа
• 8-12 зърна черен пипер
• 1 водна чаша десертно червено вино
• 100 г сметана или прясно мляко
• 200 г аспик
• 1 к.ч. бульон
• 2 твърдо сварени яйца
• 150 г гъби
• 100 г шунка
• 50 г свинска мас
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
В сгорещена мас задушаваме бутчетата заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черен пипер и сол. Заливаме с виното. Когато то се поизпари, доливаме бульон. Варим месото на тих огън, докато омекне. Почистваме от костите и прекарваме през месомелачка. След това го счукваме в хаванче, като прибавяме по малко от сметаната. Към получената смес прибавяме малко течен аспик и вино.
Формата, в която ще се желира ястието, обливаме равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма закрепваме клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея изсипваме пастата от месото и замразяваме в хладилник.
Отделно от филетата правим медальони, които запържваме до светлозлатисто. Прибавяме зеленчуците, дафиновия лист и черния пипер. Задушаваме. Сипваме вино. След като сосът се посгъсти, заливаме медальоните с малко бульон. Варим на тих огън.
Щом изстинат, ги гарнираме с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо оформяме купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията слагаме обърнатата замразена форма, която предварително сме потопили за миг в гореща вода.
Автор: recepty.bg