Кулинарни рецепти » Желирано печено месо

 Желирано печено месо

Продукти:

• 1,5 кг свинско месо от бута
• 1 дафинов лист
• 1-2 моркова
• 1 резен целина
• 30 г желатин
• черен пипер, сол
• олио за печене на месото

Начин на приготвяне:

Обезкостяваме месото, посоляваме и го натриваме с черен пипер и олио. Слагаме го в тавичка с малко вода и печем до готовност, като го обръщаме и поливаме със соса от тавичката. Като изстине напълно, го нарязваме на тънки филийки, които нареждаме керемидообразно в елипсовидна чиния.

Заливаме костите със студена вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист, морковите, целината и оставяме да врат на огъня. Когато бульонът заври силно, обираме пяната.

След като е врял 1 час, прибавяме желатина, предварително накиснат в хладка вода. Щом заври, го прецеждаме през двойна марля и го оставяме да се охлади. Бульонът трябва да е около 1 литър, за да може да се желира добре.

Поливаме подреденото месо с част от охладения бульон. Другият бульон, в който сме върнали сварените моркови, нарязани по наше желание - на кръгчета, на дребно и др., оставяме да се желира напълно, изсипан в тавичка. Като се желира, нарязваме на кубчета и нареждаме около месото в чинията.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Начало