Кулинарни рецепти » Празничен ордьовър АКВАРИУМ

 Празничен ордьовър АКВАРИУМ

Продукти:

• 1 ч.ч. ракия
• 2 ч.ч. газирана вода
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 щипка зелена сладкарска боя
• 7-8 рибки от салата “Перла”
• 6 зелени маслини
• 6 черни маслини
• 10 мидички от юфка /сварени/
• 1 с.л. царевица от консерва
• 1 с.л. ситно нарязани сварени моркови
• 1 с.л. сварен грах
• 1 печена червена чушка
• 2 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л ситно нарязан копър
• 1 с.л. ситно нарязан босилек
• 1 зелено доматче
• 1 червено доматче
• 30 г желатин
• 60 мл синьо кюрасо
• 2 белтъка
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

За приготвяне на ордьовъра използваме правоъгълна пластмасова кутия /може и малък правоъгълен аквариум/, предварително намокрена, за да се отлепи лесно желираната смес.

Размиваме желатина в хладка вода и го оставяме да престои няколко минути. Щом набъбне, вземаме 2/3 от желатина и на водна баня го размиваме в синьото кюрасо, заедно с 1 ч.ч. газирана вода и няколко капки лимонов сок. Прибавяме ситно нарязаните копър, босилек и листа от целина, разбъркваме добре и изсипваме в навлажнената кутия. Слагаме кутията във фризера. След 1 мин пускаме в кутията рибките и връщаме във фризера.

Бързо разбъркваме останалия желатин с ракията, останалата газирана вода и 1 щипка зелена сладкарска боя. Прибавяме мидичките от юфка, ситно нарязаната чушка, нарязаните домати и маслини, царевицата, морковите и граха. Разбъркваме и изсипваме получената зелена смес върху синята. Бързо пъхаме кутията във фризера.

Оставяме ордьовъра да престои във фризера около 3 часа. После го преместваме в хладилника.

Преди поднасяне потапяме кутията за кратко време в гореща вода и обръщаме ордьовъра върху широка чиния. Така отдолу остава зелената част. С мидичките и останалите продукти тя имитира морското дъно. Отгоре синята част имитира морската вода, в която плуват рибки.

Разбиваме на сняг белтъците с малко сол и ги разстиламе на повърхността на ордьовъра, така че да имитира пяна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало