Кулинарни рецепти » Празничен ордьовър АКВАРИУМ

 Празничен ордьовър АКВАРИУМ

Продукти:

• 1 ч.ч. ракия
• 2 ч.ч. газирана вода
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 щипка зелена сладкарска боя
• 7-8 рибки от салата “Перла”
• 6 зелени маслини
• 6 черни маслини
• 10 мидички от юфка /сварени/
• 1 с.л. царевица от консерва
• 1 с.л. ситно нарязани сварени моркови
• 1 с.л. сварен грах
• 1 печена червена чушка
• 2 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л ситно нарязан копър
• 1 с.л. ситно нарязан босилек
• 1 зелено доматче
• 1 червено доматче
• 30 г желатин
• 60 мл синьо кюрасо
• 2 белтъка
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

За приготвяне на ордьовъра използваме правоъгълна пластмасова кутия /може и малък правоъгълен аквариум/, предварително намокрена, за да се отлепи лесно желираната смес.

Размиваме желатина в хладка вода и го оставяме да престои няколко минути. Щом набъбне, вземаме 2/3 от желатина и на водна баня го размиваме в синьото кюрасо, заедно с 1 ч.ч. газирана вода и няколко капки лимонов сок. Прибавяме ситно нарязаните копър, босилек и листа от целина, разбъркваме добре и изсипваме в навлажнената кутия. Слагаме кутията във фризера. След 1 мин пускаме в кутията рибките и връщаме във фризера.

Бързо разбъркваме останалия желатин с ракията, останалата газирана вода и 1 щипка зелена сладкарска боя. Прибавяме мидичките от юфка, ситно нарязаната чушка, нарязаните домати и маслини, царевицата, морковите и граха. Разбъркваме и изсипваме получената зелена смес върху синята. Бързо пъхаме кутията във фризера.

Оставяме ордьовъра да престои във фризера около 3 часа. После го преместваме в хладилника.

Преди поднасяне потапяме кутията за кратко време в гореща вода и обръщаме ордьовъра върху широка чиния. Така отдолу остава зелената част. С мидичките и останалите продукти тя имитира морското дъно. Отгоре синята част имитира морската вода, в която плуват рибки.

Разбиваме на сняг белтъците с малко сол и ги разстиламе на повърхността на ордьовъра, така че да имитира пяна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Начало