Диетични рецепти » Лечебната сила на просеното зрънце

 Лечебната сила на просеното зрънце

За родина на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Европа растат около 500 вида.

Състав и полезни свойства

Производството на брашно става след узряването на зърната, в които се съдържат витамините, А, В1, В2, Е и РР, белтъчини, нишесте, захар, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини, микроелементи като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо,, мед, никел, йод, цинк, манган.
От незапомнени време в народната медицина просото се е ценяло като средство, което укрепва имунната система, подобрява физическата и умствена дейност на организма.
Препарати и обикновени каши от просо неутрализират мазнините, изхвърлят холестерола, помагат да се заздравят счупените и повредени кости и съединения на меката тъкан, ускоряват зарастването на рани, стимулират кръвообращението. Пресните зърна просо се употребяват в храната при нарушение на обмена на веществата, напълняване, диабет, заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система, атеросклероза, болести на стомашно-чревния тракт, запек, хипертония, онкологични и чернодробни заболявания.

Рецептите

При панкреатит

В емайлиран съд заливаме 1 чаена чаша просо с 2 литра студена вода и варим, докато зърната омекнат. Добавяме 1 чаена чаша настъргана тиква и варим още 20 минути. Посоляваме и сипваме 1 чаена лъжичка зехтин. Така приготвеното ястие изяждаме на закуска.
Курсът на лечение продължава един месец.

При хипертония

Смиламе 3 супени лъжици измито и подсушено просо и го консумираме през целия ден без вода.

При диабет

Заливаме 2 супени лъжици измито просо с 2 чаени чаши кипяща вода, оставяме да кисне 2 часа, прецеждаме и пием по половин чаена чаша 3 пъти на ден, половин час преди хранене.

При херния

Сваряваме зърна в мляко и след това ги консумираме.

При остеохондроза

Люспите се използват за напълване на лечебни възглавници, които намаляват болката при остеохондроза в областта на шията.

Лечебна възглавница

А възглавници с пълнеж от люспи на просо намаляват напрежението и помагат за добър сън. През лятото те добре попиват потта, при това въздухът свободно се движи вътре в нея, а самата възглавница приема формата на главата. Срокът на годност на такава възглавница е 5 години. При замърсяване тя може да се пере в автоматична пералня.

Поверията

Има много поверия, свързани с просото. Много народи по света смятат, че то предпазва от злото. Някои смятат, че е грях зърното да се гази с крака. Просо се хвърля върху главите на младоженците, като се приема, че това е магически акт, който ще им осигури богатство и много деца.
Просо се пръска и в стаята, където се намира родилката, за да й помогне да се справи със злите духове. Много казаци отиват да се женят, като слагат в обувките на някои гости просо, за да се предпазят от зли хора. Някои стари хора пък съветват да се сложи просо под постелката пред вратата. Поверието казва, че тогава семейството може да не се страхува от клетви и беди.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Дюлята ще ви излекува от астма

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Фурмите са полезни за бъдещите майки

Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът ...

Диета срещу пърхот

Френски лекари са разработили седмично меню, благодарение на което можем не само да отслабнем със „скорост" половин килограм на ден, но и да се избавим от пърхота. В него не присъстват ненужни въ...

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Начало