Диетични рецепти » И динята лекува!

 И динята лекува!

Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането на дините започва в Древен Египет, където още през 4000 г. преди Христа по достойнство оценили вкусовите качества на този представител на семейство Curcurbitacae. В санскритската писменост съществува специален знак за означаване на динята, а египетските художници са я увековечили в своите произведения. В началото на нашата ера динята се появява в древна Гърция и Рим, но до останалата част от Европа достига чак през Средновековието, по време на кръстоносните походи. Точно кога и как динята е пренесена по българските земи, не е известно. Вероятно е била позната още през античността и средновековието.

Лечебни свойства

• Като пикочогонно средство и с подчертано промиващо действие динята играе огромна роля при хипертонията, заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при пикочнокисела диатеза.
• В умерени количества се препоръчва и при сърдечносъдови заболявания.
• Тази кралица на лятото и бостаните е истинско спасение за болните с подагра. Тя буквално отмива от тъканите токсичните продукти на пуриновия обмен, който при подаграта е нарушен, и изчиства организма.
• Разтоварващите динени дни помагат да се избегнат подагрените пристъпи. 1,5-2 кг диня (без кората) се разделят на 8 части и се изяждат по 1 порция на всеки 2 часа. Тези разтоварвания са ефикасни при артроза и други ставни болести.
• Истински чудотворен ефект има разтоварването с диня за болните с хронична бъбречна недостатъчност. Прочистват основно бъбреците и изхвърлят песъчинките.
• За бременните, които в последните седмици от бременността не бива да пият повече от 1 – 1,2 л на ден заради евентуалните отоци (а понякога течностите се ограничават до 800 мл) динята е средство с многообразно значение. Тя утолява и жаждата, и желанието да се хапне нещо сладко. Освен това има и пикочогонен ефект, което е важно за бъдещите майки. Разбира се, трябва да внимават с количествата – по 150-200 г по няколко пъти на ден са напълно достатъчни. .
• Целулозата от месестата част на дините подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, което е много полезно при запек, но язвено болните трябва да се ограничат само с динения сок.
• Консумацията на пресни дини подобрява микрофлората в червата. Намалява холестерола.
• При чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания могат да се използва и отвара от пресни динени кори.
• Диненият сок допринася много не само за отделяне и изхвърляне на течността от организъма, той подхранва и самата чернодробна тъкан с лесноусвоимите си захари.
Доброто диуретично действие има и отварата от изсушени динени кори в съотношение 1:10.
• Диненият сок е отлично средство за утоляване на жаждата. Освен него може да се използва и т.нар. динено мляко което се приготвя от счукани динени семки, които се заливат със студена вода в съотношение 1:10. За да се получи по-приятен вкус на питието, след прецеждането към него може да се прибави плодов сок или лъжица мед.
• Съдържащите се в дините фолиева киселина и витамин С имат благоприятно противосклеротично действие и затова се препоръчва на хора в напреднала възраст.
• Независимо от сорта плодовете могат да се ядат без ограничение при малокръвие, камъни в жлъчката, бъбреците, както и от хора с наднормено тегло, тъй като 100г съдържат само 35 калории.
• При ацетонов дъх се препоръчва отвара от динени семки се варят в литър за 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда и изпива на гладно за един ден.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Овесът – лекарство и козметично средство

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам? В. Ив. oт Р. Науката и практиката н...

Покълналите картофи крият риск

В тях се съдържа отровното вещество соланин. Ако някой има лошия късмет да консумира такива картофи, много скоро след това ще почувства гадене, ще му се иска да повръща, ще получи парене в гърлото, из...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало