Есента дойде – яжте плодове
Събрали в себе си топлината на последните слънчеви лъчи и очарованието на циганското лято, тези вкусни изкушения ни зареждат с енергия и жизненост. Едновременно с това ни доставят несравнимо удоволствие със сочността и сладостта си.
Ябълката
Ранозрейка или есенна, обагрена в зелено, червено или жълто, сладка или леко кисела, ябълката наистина е незаменим плод. Тя може да се консумира сурова, печена и като плънка на някои сладкиши.
* Ябълката е богата на фибри (2,5 г за 100 г), което я прави чудесно средство за разхлабване при много затегнат стомах, ако е печена или на компот. Настъргана в сурово състояние, може да пресече леко разстройство при децата. Проучванията доказват, че консумацията на три сурови ябълки дневно регулира нивото на холестерола. Беден на калории, без никакви мазнини, но съдържащ много витамини, олигоелементи и антиокси-данти, плодът се използва и за профилактика при сърдечносъдови болести. По-малко известен е фактът, че в кората .ябълката има 5 пъти повече витамин С, отколкото в сърцевината й.
* Вкусният плод има още едно полезно качество -той пресича глада, защото фибрите му изискват по-упорито и продължително дъвчене, което по-бързо предизвиква усещане за ситост.
* Не съхранявайте ябълките в хладилника. Те издържат продължително време само на стайна температура. От горещината обаче губят сочността си.
Крушата
Донесена преди векове от Централна Азия, в зависимост от сорта си крушата ни омайва с различен аромат, форма и големина. Благороден плод с чудесен и неповторим вкус, тя има и много други качества.
* Крушата не съдържа нито един витамин от група В и съвсем малко количество витамин С, бедна е на минерали. Затова пък съблазнява тези, които са на диета, защото съдържа малко захари и не повече от 100 калории. Макар че е богата на фибри, се понася добре и от най-капризните стомаси. Във вид на компот действа както сушените сливи.
* Понеже е много нежна, не трябва да се натъртва, защото бързо загнива. Продължава да зрее и след откъсването си.
* Купувайте здрави круши и ги съхранявайте изправени на стайна температура (хладилникът убива аромата им), с опашката нагоре, те не бива да се допират.
Готовият за консумация плод е добре узрял, ароматен и мек на пипане.
Дюлята
Макар че е от семейството на крушата, тя не е толкова популярна като нея и се консумира доста по-рядко в сурово състояние. Затова пък придава неповторим аромат на тортите и компотите, от нея се приготвят чудесни конфитюри и желета. Много ценна е заради фибрите си. Има ниска калорична стойност и никак не е сладка. Съдържа различни витамини, но в малки количества.
Автор: Величка Христова