Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки.
Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета?
Това са най-често въпросите, които тревожат хората, на които е премахнат апендиксът. При нормален без усложнения постоперативен период след апендектомия разрешените храни са зърнени храни, супи, варено месо и риба, варени зеленчуци, млечни продукти. Изключения са люти, пушени и осолени храни, мазни и тлъсти ястия, газирани напитки и ядки. Сладкишите също трябва да бъдат изключени от менюто. През периода на адаптацията към нормалното хранене е препоръчително да се пие чай от мате, от хибискус и зелен чай. Позволено е да се яде обезмаслена извара и и сушени кайсии. Ако лекуващият лекар е разрешил, може да се включат и плодове в менюто, но по малко. Месото се консумира варено или задушено, както и зеленчуците.
Съветът е да се яде често, но по малко. Медикаменти, усилващи перисталтиката, не се препоръчват.
В началото е уместно менюто да е съставено предимно от супи и бульони. Постепенно се въвеждат и по-твърди храни и чак след два месеца се включват и храни, богати на целулоза, кафе, шоколад, боб, леща, грах, зеле. Отначало се опитва как ще се отразят новите храни върху състоянието на оперирания. И ако няма оплаквания, може да се премине към храната, която обикновено се приема от цялото семейство. Разбира се, при едни болни този период може да се намали, при други – да се удължи дори до три месеца.
Нужна ли е диета?
В някои от медицинските новини напоследък се посочва, че след апендектомия дори не е нужно да се спазва диета. И все пак с какво точно да се хранят пациентите след операцията зависи от тяхното състояние и указанията на лекуващия лекар.
Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...
За да имате стройна слаба фигура, трябва да знаете какви храни не трябва да ядете. Въздържанието е задължително, тъй като само по този начин ще решите проблемите по поддържане на постоянно тегло с дие...
Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...