Здравословните плодове и зеленчуци
Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се борят успешно със свободните радикали, разрушаващи клетките и способстващи за по-бързото състаряване на организма. Накратко, плодовете и зеленчуците са храна, без която не можем, ако искаме да сме здрави,
красиви и доволни от живота!
Тиквички
Те са ценни за нас със своите фибри, витамини, минерали и олигоелементи, да не говорим за многото вода. На всичко отгоре са с ниска енергийна стойност - 15 калории за 100 г, и съдържат полезни въглехидрати - фруктоза и гликоза. В тиквичките откриваме и известно количество протеини, особено важни за тези от нас, които спортуват активно, понеже трябва да се вталят, Разбира се, пърженият вариант на зеленчуците не е за препоръчване и добре, че съществуват толкова много рецепти с варени на пара или запечени тиквички.
Вишни
С високо съдържание на кумарини (тонизиращи вещества, които повишават имунитета), ароматните плодове са изключително полезни за организма. Фолиевата киселина, витамин В и желязото в тях са доказано профилактично средство срещу хипертония, атеросклероза, анемия, нервни разстройства. Вишните се препоръчват като отхрачващо средство при бронхит и астма. Използват се при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Плодовете и отварата от листата им пък помагат при камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.
Грах
Неговите протеини, фибри и въглехидрати зареждат организма с много енергия, от която той черпи постепенно, в продължение на дълги часове. Грахът засища бързо, но без да повишава нивото на кръвната захар, стимулира активността на червата и ни помага да се преборим с констипацията. В него откриваме и значи телно количество витамини от група В, важни за мускулите и психическото ни рав новесие, както и витамин С, без наличието на който не можем да победим умората и инфекциите.
Ягоди
Тези плодове с изключително освежаващ вкус не ни товарят с много калории, напротив, заоблените сред нас няма да сбъркат, ако един ден седмично прекарат само на ягоди. В тях откриваме и значително количество магнезий, предпазващ от въздействието на стреса, калций, полезен за костната система, и желязо, без наличието на което можем да развием анемия. Най-важно от всичко обаче е присъствието на витамин С - 150 г ягоди покриват дневните ни нужди от него.
Зелен фасул
Благодарение на ниската си калоричност той може да бъде консумиран без всякакъв страх от надебеляване - в 200 г зелен боб има само 60 калории. Затова пък там присъстват 20% от необходимия ни за деня витамин А, 25% от препоръчваната доза витамин С, 10% от жизненоважните за психическото ни здраве витамини от група В. Необходимо е да споменем и фибрите, без които храносмилателната система няма да функционира нормално.
Домати
Те са нискокалорични, но съдържат много витамини и минерали, които ги правят безценни в очите на диетолозите. Става въпрос за наличието на впечатляващи количества калций, магнезий, желязо, цинк, фолиева киселина, витамини С и Е, Освен всичко останало повишената киселинност на зеленчуците стимулира отделянето на стомашни сокове и така подпомага по-доброто усвояване на храната. Доматите предпазват от някои видове рак и повишават имунната защита.
Карфиол
Щом се налага да свалим излишните си килограми, можем да разчитаме на вкусния зеленчук, 200 г от който ни дават само 50 калории. Не е за пренебрегване и фактът, че това количество карфиол съдържа повече от половината от дневната ни доза витамин С и задоволява 10% от нашите нужди от витамини от група В. В карфиола има много олигоелементи, активизиращи изхвърлянето на токсини, както и калий, от който зависи доброто състояние на бъбреците.
Череши
Доставят ни много въглехидрати, асимилирани светкавично от организма. За жалост 100 г череши има около 85 калории, така че склонните към напълняване не бива да прекаляват с тях. Плодовете ускоряват изхвърлянето на токсините, регулират чревната флора, дават енергия. Техните каротеноиди подмладяват организма и го предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, а фолиевата им киселина пре дотвратява риска от малформации при бебетата.
Кайсии
Забележителен източник на провитамин А, на калий, желязо, мед и магнезий, пресните и сушените кайсии премахват умората, стимулират отделянето на стомашни сокове, активизират дейността на червата и ликвидират констипацията. Според диетолозите са особено полезни, ако се консумират на закуска и по време на вирусни заболявания. Освен това кайсиите са сред първите плодове, които могат да бъдат давани спокойно на бебетата - естествено пасирани.
Автор: Димитрина Даневска