Лечебно хранене при язва на стомаха
При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит.
Целта е умерено и щадящо стомашно-чревния тракт хранене при запазване на неговата пълноценност.
Препоръчвани храни
• Пшеничен хляб, изпечен предишния ден и бисквити.
• Супи от претрити зеленчуци в морковена и картофена отвара; млечни супи от добре разварени зърнени изделия; юфка с претрити зеленчуци; супи-пюрета.
• Мляко; извара; сметана; подквасено мляко.
• Яйца (ровко сварени), омлет на пара.
• Сварени и претрити картофи; моркови; цветно зеле; непретрити ранни тикви и тиквички; узрели некисели домати.
• Салати от варени зеленчуци; месо; риба; пастет от черен дроб; непикантни и немазни варени колбаси.
• Претрити, варени или печени – всички видове сладки плодове; кисели, мусове, желета; компоти.
• Млечни сосове (без пасиране на брашното) с добавяне на краве масло.
• Разрешени са копър, магданоз, ванилия и канела при подправянето на ястията.
• Слаб чай; чай с мляко; слабо какао и кафе с мляко; сладки плодови сокове; отвара от шипки.
• Несолено краве масло и рафинирани растителни масла в ястията.
• Сол – по 10-12 г дневно.
От менюто се изключват
• Ръжен и всякакъв вид пресен хляб.
• Месни, рибни и гъбени бульони и сосове; супи на основата на силни зеленчукови отвари; борш; таратор.
• Тлъсти видове меса: патици, гъски; солена и веяна риба; вътрешности.
• Фасул; грах; белоглавесто зеле; ряпа; спанак; лук; краставици; солени и мариновани зеленчуци и приготвени с тях туршии; гъби; всички пикантни и солени закуски; консерви.
• Кисели плодове и зеленчуци.
• Шоколад.
• Доматени сосове; хрян; горчица; пипер.
• Черно кафе; газирани напитки.
Кулинарна обработка
Храната се приготвя варена, но не претрита. Плодовете и зеленчуците също се поднасят непретрити.
Изключват се много горещи и много студени ястия.
Режим на хранене: 5 пъти дневно.
Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог