Диета при пясък и камъни в бъбреците
Диетата е основен лечебен фактор при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Лечебното хранене означава консумация на определени храни, приемане на повече течности и витамини, намалена сол, ограничаване на алкохола, отказ от тютюнопушене. Приемат се храни, богати на калций, и алкални
При оксалатни камъни
Позволени храни
Зеленчуци и плодове: моркови, картофи, зеле, краставици, домати, овес, дюли, гъби, ябълки, дини, праскови, грозде, тиква, дренки.
Мляко и млечни продукти: кисело и прясно мляко, всички млечни продукти в намалено количество (извара, сметана, безсолни сирене и кашкавал).
Месни продукти: ограничени нетлъсти меса и риба, варени до 150-200 градуса с консумация 2-3 пъти седмично.
Тестени и захарни изделия: малко хляб (до 200 г дневно), локум, мармалади.
Забранени храни
Зеленуци и плодове: боб, соя, грах, спанак, лапад, киселец, зелени домати, лозови листа, патладжани, сини сливи, смокини, къпини, горски ягоди.
Захарни изделия: сладка, конфитюри, шоколадови бонбони.
Подправки: бахар, черен пипер, канела, карамфил, дафинов лист.
Напитки: кафе, какао, силен чай, шоколад.
При фосфатни камъни
Позволени храни
От зеленчуците могат да се консумират чушки, домати, грах, тиквички, краставици. От месните продукти - нетлъсто месо, риба, луканки, салами, хайвер, бульони, консервирани месо и риби. От тестените са разрешени хляб (бял и "Добруджа"), юфка, бисквити, макарони, фиде, сухар, кадаиф, мед, захар и захарни изделия. От напитките са позволени слаб чай (черен), билков чай (диуре-тичен), кафе, какао, а от подправките - оцет, лимон, сладък червен пипер, черен пипер.
Забранени храни
От млякото и млечните продукти: сирене, кашкавал, извара. От зеленчуците - моркови, картофи, целина, магданоз, маруля, зелена салата.
При уратни камъни
Позволени храни
Позволени са всички видове зеленчуци (с изключение на изброените по-долу) и плодове, особени тези с диуретично действие, като ягоди, дини, пъпеши, водни круши. Може да се консумират мляко и млечни продукти, както и ограничени количества месо и прясна речна варена риба и яйчен белтък. Полезни са зеленчуковите бульони (без забранените зеленчуци) с прибавени към тях сокове от моркови, лимони, витамини А и С. Няма забрана в разтоварващите дни да се употребяват ягоди, вишни, череши, дини, пъпеши, ябълки, лимони, нар, портокали (по 1,5-2 кг дневно) с прибавка на айрян или кисело мляко. Ефикасно е действието на т. нар. водни "удари" с дестилирана или минерална вода от Хисаря, Горна баня, Момин проход и т. н.
Забранени храни
Забранени са храни, които съдържат нуклеопротеиди, от които се образува пикочната киселина. Това са бъбреци, слезка, черен дроб, момици, мозък, яйчен жълтък, хайвер, тлъсти риби (аншуа, сьомга, херинги). От растителните храни не бива да се консумират бобови варива (леща, боб, соя, грах) и гъби, а от зеленчуците - киселец, лапад, спанак, лобода, както и черен чай. Да се ограничат кафе, какао и шоколад.
Автор: Неделка Митрева