Диетични рецепти » Водата – ключ към доброто здраве

 Водата – ключ към доброто здраве

В часовете на най-голяма активност тялото отделя максимално количество течности - забележете, че до тоалетната ходите най-често тогава, когато се чувствате във върхова форма, докато през по-пасивните периоди организмът ви задържа вода. Когато цикълът функционира нормално, нас не ни заплашва нищо, но ако се изтощим с извънредна работа (или се отдадем на интензивен нощен живот), хипо-таламусът се обърква, а това неминуемо води до обезводняване. Имате ли много задачи за довършване вкъщи или намерение да се веселите в малките часове на денонощието, пийте вода и всичко ще бъде наред.

Няколко коментара:

1. Не пия вода от чешмата, защото мирише на белина и сигурно е вредна за здравето.

Нищо подобно. Според Световната здравна организация ние можем да сме напълно спокойни - водата, която тече от крановете на всички европейски страни, е съвършено безопасна. Колкото до миризмата на хлор, от нея ще се отървем лесно, като налеем вода в гарафа или бутилка и преди да пием, я поставим за 30 минути в долната част на хладилника. Още по-добре ще бъде да пуснем вътре резенче лимон.

2. Газираната вода помага на храносмилането.

Вярно е. Дължи се на съдържащата се в нея сода бикарбонат, която неутрализира естествената киселинност на стомашните сокове. Затова, пийне ли газирана вода след преяждане, човек има чувството, че му олеква. Според лекарите тя дори е в състояние да облекчи стомашните болки.

3. След няколкодневно отсъствие от къщи трябва да оставим водата от крана да тече известно време, преди да я консумираме.

Точно така. Работата е там, че докато застоява в канализацията, във водата могат да се развият какви ли не микроби и дори микроскопични водорасли. При това особено опасни са тръбите от олово. Най-добре е да оставим водата да се изтече в продължение на 5 - 6 минути, за да сме сигурни, че можем да я пием спокойно.

4. Когато летим със самолет, не бива да пием газирана вода.

Да. Забраната не е категорична, а става въпрос по-скоро за препоръка. Истината е, че една трета от нашия стомах е изпълнена с въздух. На голяма височина той увеличава обема си и съответно заема повече място, така че ако по време на полета пием газирана вода, няма начин да не се почувстваме подути. Същото важи и за всички напитки с мехурчета като бира, шампанско и др.

5. При цистит трябва да се приемат много течности.

Съвършено вярно. Това неприятно възпаление на пикочния мехур е свързано и с недостатъчното хидратиране на организма. Особено когато е топло -тогава ние губим много вода с потта, но невинаги компенсираме отделеното количество. А уретерът на жените е твърде къс (от 3 до 4 см) и прав. Микробите, проникнали в него, лесно се изкачват нагоре и стигат до пикочния мехур, в който се размножават на воля - броят им нараства два пъти на всеки 20 минути! Пием ли достатъчно вода, микробите се изхвърлят заедно с урината. В противен случай циститът ни е гарантиран. За да не се стигне дотам, лекарите ни съветват да приемаме толкова течности, че да ходим до тоалетната поне 6 пъти дневно.

6. Ледено студената вода не създава проблеми.

Не е така. Наистина, тя е по-приятна за пиене от тази със стайна температура, но в замяна на това се усвоява по-зле от тънките и от дебелото черво. Което пък причинява неприятности на отделителната система.

7. Можем да пием направо от бутилката.

И да, и не. Тъй като в устата ни има милиарди микроби, те непременно ще навлязат вътре и ако водата е със стайна температура, само за седем часа тя ще се превърне в чудесна хранителна среда за тях. По-добре е да се въздържаме от подобни навици, освен ако бутилката не е малка. Има и още нещо - отпивайки директно от гърлото, заедно с водата ние поглъщаме много въздух, от който се подуваме и ни става тежко.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

За ползата от зелевия сок

Богатият и разнообразен състав на зелето го прави ценен хранителен, лечебен и диетичен продукт. Още гърците и римляните са използвали този зеленчук в народната медицина. Съдържа незаменими аминокисели...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Облепихата като лекарство

Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...

Начало