Диетични рецепти » 9 храни, които могат да ви отровят

 9 храни, които могат да ви отровят

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко.
За всеки случай, да знаете кои храни са потенциално рискови, е полезно. Ето и едно интересно изследване, представено от „The Center for Science in the Public Interest” в САЩ. И, въпреки че посочените статистики включват хора отвъд Океана, все пак можем да се замислим и за положението у нас.


Листни зеленчуци

Да, зелените салати са ни любими – марули, спанак, цикория, зеле… Само че те са причинили неприятности на 13 568 души в САЩ от 1990 г. насам. Зелените салати могат да бъдат заразени от торта, в която са гледани, мръсна вода или неизмити ръце. За да предотвратите това, е важно да измивате старателно продукта и да избягвате други потенциално заразени. Така например месото може да разпространява бактериите върху другите храни, включително и върху марулите. Винаги мийте ръцете си преди да се захванете с готвене и режете на отделни дъски различните продукти.

Яйца

Тази чудесна закуска е причинила над 352 зарази само в САЩ, а най-често те се дължат на бактерията салмонела. Тя може да се развие вътре в самото яйце, което прави правилното приготвяне на омлета изключително важно. Топлината убива микробите, затова винаги ги варете/пържете. Избягвайте всякакви продукти, които съдържат сурови яйца, включително тестото.

Риба тон

Този вид риба може да е заразена с бактерия, която причинява зачервявания, главоболие и спазми. Ако е съхранявана на топло, след като е уловена, прясната риба може да отдели токсин, който не се унищожава дори при термична обработка.
Рибата тон е причинила 268 случаи на сериозни, дори смъртоносни натравяния в последните 10 години.

Стриди

Преди да се превърнат в скъп деликатес, стридите се мотаят по океанското дъно, правейки онова, за което са създадени – филтрират мръсотията. И ако водата, в която се намират, е заразена, такива са и стридите. Ако се сервират сурови или недобре сготвени, в тях е много вероятно да има цяла гама от микроби, най-често действащи зле на червата или такива, които причиняват гадене, повръщане и диария.

Картофи

Пресен картоф, сготвен добре, няма да ви причини проблеми. Но внимавайте с картофените салати. Заразяването, идващо от другите продукти – прехвърлянето на микроби от една храна на друга – може да причини сериозни проблеми.
Заразяванията от картофите се причиняват от микроби от типа на листерията, шигелата и салмонелата.

Сирене

Докато хранителни натравяния, случващи се в ресторантите са причинени от най-различни по вид храни, то в домовете си най-често се случва да си навлечем неприятности от „лоши” сирена. Понякога се образува плесен на повърхонстта на продукта, която е вредна. Не я изрьзвайте, а просто хвърлете сиренето.
В сиренето се развиват и бактериите на салмонела или листерията, които причиняват дори помятане при бременност (затова много лекари съветват бременните да избягват меки сирена, като фета, бри, камемберт и т.н.)

Сладолед

Сладоледът също причинява различни натравяния, защото и в него може да се развие бактерията салмонела или дори стафилококи.
Причината – хората често приготвят сладолед вкъщи и използват сурови яйца.

Домати

Вкусният зеленчук може да е заразен, но веднъж занесли го вкъщи, уверете се, че ще спрете разпространението на бактерията. Това става много лесно – просто мийте ръцете си с хладка вода и сапун преди готвене, мийте плодовете и зеленчуците непосредствено преди да ги ядете, режете или готвите и ги съхранявайте далеч от други храни.

Ягоди, малини, къпини

Един особен вид микроб, наречен цайклоспора, който се развива по тези иначе вкусни плодчета, причинява диария, дехидратация и обриви. Затова внимавайте - не консумирайте такива, без да ги измиете добре.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Метали? Приемайте ги вътрешно!

За да са здрави тялото и умът ни, освен от белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини те се нуждаят от цинк, мед, желязо и куп други елементи, присъстващи в Менделеевата таблица. Наистина, техните ко...

Зеленият чай – четири плюса за фигурата

Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във вески магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата! Днес са извес...

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам? В. Ив. oт Р. Науката и практиката н...

Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...

Начало