Диетични рецепти » Хранене при разширени вени

 Хранене при разширени вени

Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице предразположение към заболяването, трябва да се обърне сериозно внимание на храненето.

Полезните храни

• Храните, богати на витамините А, В, С и Е (и В6 при хемороиди). Те се препоръчват при всички проблеми на обмяната и кръвообращението – варици.
• Овесените ядки, пшеничните зародиши, зелените листни зеленчуци, бамята, елдата – захранват и заздравяват цялата система на кръвообращението.
• Лукът и чесънът подпомагат поддържането на еластичността и възстановяването на вените. Яжте ги редовно.
• Пресният магданоз и чаят от магданоз имат благотворно действие върху вените. Да се добавя обилно в салатите и да се пие по чаша магданозен чай на ден.
• Запарка от копривени листа подобрява еластичността на вените. Пийте поне по една чаша на ден при начални прояви на разширени вени до подобрението им.
• Да се консумират различни видове цвекло, настъргани или сварени, както и да се пие пресен сок от цвекло и моркови (в съотношение 1:10). Така се намалява стресовото въздействие върху хемороидите.

Внимание:

Да се избягват всички люти подправки (най-вече черен пипер), както и горещите сосове. Те увеличават нахлуването на кръв в разширените вени и често причиняват кървене от хемороидите.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол ...

Защо японките са красиви и стройни?

Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на яп...

Критска диета

Oт няколко години насам специалистите по здравословно хранене буквално се кълнат в критската диета, убедени, че именно тя е в състояние да ни предпази както от сърдечносъдови заболявания, така и от за...

Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...

Начало