Диетични рецепти » Истината за диетите

 Истината за диетите

Започвате поредния експресен режим за вталяване и, разбира се, постигате целта си. След това обаче стопените с огромна мъка килограми се завръщат. Защо ли? Много просто - заради капаните, скрити в различните диети, обещаващи чудеса,
на които не са способни.

Разделно хранене

Неговите привърженици ядат продуктите, съдържащи въглехидрати, отделно от тези, в които им протеини. На пръв поглед мотивацията им е убедителна: при едновременна консумация на белтъчини и захари в стомаха и дебелото черво започват процеси на ферментация и гниене. В резултат храните се усвояват зле, неокислените мазнини и въглехидрати се превръщат в излишни килограми.

На практика

В човешкия организъм има ферменти, необходими за преработката на всички продукти, независимо в каква комбинация се поглъщат, А процесът на ферментация, с който ни проглушават ушите, е естествен етап от храносмилането. Затова е по-добре да не мислим за несъществуващото противоборство между мазнините, белтъчините и въглехидратите в стомаха ни, а да внимаваме за тяхното количество. Всъщност въпросните съставки почти винаги са в симбиоза - така например хлябът, смятан за въглехидратен продукт, съдържа белтъчини (9 г/100 г). Нали не мислите, че има начин те да бъдат отделени?

Кремълска диета

Близка по същност до системата на разделното хранене. Основава се на продукти с високо съдържание на протеини - месо, риба, бобови растения, сирена, а въглехидратите, в това число плодове, зеленчуци, ориз, са сведени до минимум.

На практика

Свръхколичеството протеини натоварва сериозно организма и неслучайно диетата е противопоказна при заболявания на бъбреците, черния дроб и сърдечносъдовата система. От което следва, че необходимите ни белтъчини трябва да се ограничат в полезни за здравето граници.

Монодиети

Те ни налагат да ядем само един и същ нискокалоричен продукт - зеленчуци, зелева супа, ябълки, айран и прочее, в продължение на определен срок от време, т. е. докато постигнем мечтаните габарити.

На практика

Рязкото снижаване на калоричността на храната води до точно обратния ефект. Оказал се в стресова ситуация, организмът просто блокиpa всички мазнини в клетките и ги задържа там до последно. Теглото временно пада, но за сметка на мускулната маса и течностите, а не на тлъстините. Неминуемият дефицит на белтъчини пък води до нарушения във вътрешноклетъчните реакции, затормозява синтеза на ферменти, създава проблеми на нервната система и мозъка. И колкото по-дълго пазим подобна диета, толкова по-трудно отслабваме, понеже обмяната на веществата се забавя. В крайна сметка всичките ни страдания се оказват напразни.

По японски

Диетата, уж дошла от Страната на изгряващото слънце, налага пълна забрана върху бялата отрова. А ако човек не поглъща никаква сол, организмът му започва да се освобождава от течностите, задържани там от нея. Когато обаче се върне към обичайния си начин на хранене, течностите се възстановяват в предишните количества, т. е. стопените килограми се оказват илюзия.

На практика

Всичките ни тлъстини си остават при нас, но най-лошото е това, че докато не близваме сол, ние се доближаваме до опасния стадий на обезводняването. Има ли смисъл да го правим? Неслучайно лекарите ни съветват да пием повече вода - без нея организмът функционира много по-трудно, отколкото без храна. Нищо не ни пречи обаче да вземем на въоръжение общия принцип на японската диета и да не прекаляваме със солта, т. е. да не подправяме с нея готовите ястия, както и да не забравяме, че тя така или иначе присъства в цял куп продукти - 100 г черен хляб например съдържат дневната доза, нужна на здравия човек.

Според кръвната група

Диетата разделя хората на четири големи групи, в рамките на които на тях им се разрешава или забранява да ядат конкретни храни. Авторите й определено са проявили фантазия и изобретателност, но номерът на обувките или цветът на очите също могат да бъдат взети като критерий за това дали да консумираме повече моркови или пък зеле. Близък по логика е и нашумелият напоследък хемокод, при който в зависимост от анализа на кръвта се определя хранителната непоносимост към продукти, „тровещи" организма.

На практика

Сериозните диетолози са убедени, че въпросните методи нямат научно основание. На всичко отгоре подобна класификация е неоправдана, защото освен по кръвната си група, хората се делят на мъже и жени, различават се по възраст, занимания и дори по климата, в който живеят. Пренебрегването на тези важни за начина на хранене фактори никога няма да доведе до желаните резултати.

Никакво ядене вечер

Много от нас не слагат нищо в устата си след 18 часа и си лягат гладни, понеже са убедени, че всичко, изядено вечер, се складира под формата на тлъстини.

На практика

Работният ден на много хора продължава и след 18 часа, но дори на тези, които приключват трудовите си занимания по това време, няма да им е лесно да доживеят до закуската на следващия ден, ако са хапнали за последно на обяд. Определящ в случая остава индивидуалният подход: ако можете да не ядете вечер, не яжте. Ако не можете - сядайте на масата, но не се увличайте.

Сладко отслабване

Все по-голяма популярност печели шоколадовата монодиета - по 100 г дневно.

На практика

В 100 г от вкусното лакомство има не повече от 500 - 600 калории, но то съдържа само бързи въглехидрати, които се усвояват стопроцентово и веднага, понеже в шоколада не присъстват никакви баластни вещества. Сладкото изкушение се слави със своя еуфоризиращ ефект, дължащ се на хормоните на щастието - ендорфините, но уви, повишеното ни настроение неминуемо се влошава, когато осъзнаем, че организмът ни просто не успява да изразходи получената от него енергия и цялата погълната захар се отлага върху проблемните места от нашата анатомия. Диетолозите предупреждават, че всяка система на хранене, в която липсват протеини и фибри, е вредна. Те обаче ни разрешават великодушно да хапваме по 100 г шоколад на седмица - за да не загубим радостта си от живота.

Цветна диета

Основава се на принципа, че всеки ден трябва да се ядат продукти с точно определен цвят: червени, зелени или жълти.

На практика

Системата не почива на никаква научна или логична основа. Единственият положителен момент в нея е използването на всички цветове на дъгата - колкото по-пъстра е палитрата на плодовете и зеленчуците (боровинки, моркови, спанак, домати и прочее), толкова по-многообразен е асортиментът от полезни вещества, съдържащи се в тях.

Консумирай ги, за да отслабнеш

Днес на особена почит сред привържениците на правилното хранене са червеното вино, медът и ананасите - последните би трябвало да изгарят мазнините, понеже са пълни с бромелин.

На практика

Бромелинът не е нищо повече от най-обикновен фермент, подпомагащ преработката на храната. Ананаси трябва да се ядат по съвсем друга причина -защото са вкусни и пълни с жизненоважни витамини. Медът, независимо от голямото количество микроелементи в него, влиза в категорията на бързите въглехидрати, които не изискват разход на енергия, за да бъдат усвоявани, следователно се отлагат като запаси, увеличавайки дебелината на слоя подкожни тлъстини. Що се отнася до червеното вино, макар и сравнително нискокалорично, то стимулира производството на стомашен сок, което означава, че повишава апетита.

Полезните продукти - в по-големи количества

След като узнаят за съществуването на някои особено полезни храни, много хора започват да прекаляват с тях, уверени, че ненаситените мастни киселини омега-3, калцият или растителните фибри, да речем, ще ги направят и по-здрави, и по-стройни. Дали е така?

На практика

Дори при най-полезната храна действа прословутото правило на Хипократ - в зависимост от количеството един и същ продукт може да бъде и лекарство, и отрова.

Затова специалистите ни препоръчват:

Да ограничим растителните масла и ядките до 1 - 3 порции дневно, при което за 1 порция се смята 0,5 - 1 супена лъжица масло или 30 г ядки.
• За да извлечем максимална полза от даровете на природата, трябва да изяждаме дневно 3-4 порции плодове (порцията е равна на 1 плод, на 1 чаша плодова салата, на 180 мл сок или на половин чаша сушени плодове), както и 4 - 5 порции зеленчуци (порцията представлява 1 чаша нарязани зеленчуци или също толкова зелена салата).
Млечните продукти трябва да са от 2 до 3 порции (чаша прясно (кисело) мляко или 30 г обезмаслено сирене).
• На ден можем да изяждаме и 1 филийка хляб или половин чаша ориз (спагети, овесени ядки, бобови растения). Всичко над тези норми веднага ще накара стрелката на кантара да подскочи нагоре.

Автор: Нина Славова

Представяме Ви:

Защо японките са красиви и стройни?

Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на яп...

Канелата - целебна сила и ухание от древността

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Краставицата полезна за организма!

Години наред за краставицата се е казвало, че може да не е толкова полезна, но в никакъв случай не е и вредна. В старинния руски град Суздал, разположен на река Каменка, съществува интересна традиция ...

Всяка болест има билка в различен цвят

Жълто и оранжево - за стомаха Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, ...

Начало