Диетични рецепти » 6 навика, които ви пречат да отслабнете

 6 навика, които ви пречат да отслабнете

Става дума не само за това какво ядете, но и как, кога и къде. Това е жизнено важно, когато ви е необходимо да контролирате своето тегло. Диетолозите определят най-разпространените нарушения в хранителното поведение. В процеса на изследване, в което участвали 5000 доброволци, американски специалисти открили връзка между навиците и темповете, с които се увеличава теглото. Освен това бил установен любопитен факт: хората с излишно тегло, които ядат повече, получават по-малко удоволствие от храненето. Обяснението е, че в повечето случаи преяждането се провокира от негативни емоции. Затова нашият съвет е прост: намерете причините, които ви карат да преяждате и няма да ви бъде трудно да промените вашето отношение към храната. Това ще ви помогне да контролирате теглото си.

1. Яденето - емоционална поддръжка.


За вас яденето е като „топливо”. То е емоционална поддръжка в миговете, когато ви е скучно или самотно и начин за успокояване, когато изпитвате злоба или стрес. При това в състояние на силно нервно напрежение хората са склонни да предпочитат по-мазни, сладки и калорични продукти.
Какво да правим? Разбира се шоколадче или поничка ще ви достави удоволствие, но само за 15 минути и това няма да помогне кардинално да измените вашето настроение. Навиците, които управляват апетита, имат дълбоки връзки с центъра на удоволствието в главния мозък. По този начин остро възникналата потребност да хапнем, много тясно е свързана с нашите емоции. Фиксирайте всичко, което сте изяли, и какво сте чувствали до и след яденето: това ще ви помогне да различите реалния и емоционалния глад. Намерете начин да се откъснете - изпийте вода, обадете се на приятелка, разходете се. Отвличайте се с нещо приятно, но не свързано с яденето.

2. Яденето - източник на безпокойство.


Всеки ден това е борба със себе си, постоянно и изморяващо изчисляване на калориите и количеството на храната. Ако яденето става за вас привидение, ако вие постоянно се сражавате с него и често се теглите, то това хранене контролира вашето поведение, а не обратно.
Какво да правим? Отменете вашия жесток контрол. Здравословното хранене не е напрегната борба с последни сили, а разумно планиране. Забравете за изчислението на калориите и измислете дажба, в която да влязат полезни и вкусни, но не мазни и калорични продукти. Освен това физическата активност ще ви помогне не само да се откъснете от направените диетичини образци, но ще оправи фигурата, ще повдигне настроението и общия тонус на организма. И не купувайте продукти, които ще ви измъчват съвестта - ако ги няма в шкафа, то няма да се наложи да измъчвате и волята си.

3. Вие сте минали на бързо хранене.


Постоянното бързане и липса на време водят до това, че вие често се лишавате от закусната, за вас е по-лесно да си купите по път пица или хамбургер и да ги изядете набързо. Или да „зарадвате” семейството с вечеря от кремвирши. А ясно ли ви е, че в продуктите за бързо хранене има много сол, захар, хранителни добавки и „лоша” мазнина.
Какво да правим? Отделете си малко повече време за планиране на домашното меню и купуване на продукти. Отнесете се по творчески към приготвянето на храната и вие ще започнете да получавате истинско удоволствие от самия процес на готвене и от яденето.

4. Вие ядете несъзнателно.


Връщате се в къщи от работа и веднага се насочвате към кухнята, отваряте хладилника, за да потърсите нещо вкусничко. След това сядате пред телевизора с чинията и така незабележимо за себе си изяждате много повече от необходимото.
Какво да правим? Направете си дневник на храненето. Това ще ви помогне точно да оцените количеството храна и калориите, които вие употребявате. Вземете душ веднага след влизането в къщи, изведете кучето на разходка - изхвърлете навика веднага да ядете. Ако вие сте гладни, вземете си за разходката 2 сухара и парче ябълка.

5. Ядене по път или на работното бюро.


Резултатите от допитването на хора за това какво са яли в течение на деня показват, че сандвичът на работното място не се смята за ядене.
Какво да правим? Яжте само в такава обстановка, в която вие можете напълно да се съсредоточите върху това, което ядете. Ставайте 10 минути по-рано и закусвайте на масата, а не да вземете сандвича на вратата и да бягате с него за работа. Когато сте на работа, си устройвайте пълноценно ядене, което е по-добро, отколкото закуска на бюрото. Научете се да не бързате, когато ядете. Дайте на своя организъм време и възможност да получи сигнал от мозъка за това, че вие сте се наситили.

6. За вас яденето носи морално натоварване.


За вас яденето не е просто ядене, то винаги е добро или лошо, приемливо или забранено. Така вие постоянно се сражавате със себе си, стараейки се да проеодолеете притегателната сила към забранените неща и да останете в строгите рамки. Вие чувствате себе си скована, ако се отказвате от лошите неща, а ако вече сте си позволили нещо от забраненото ядене, страдате от чувството за вина. Какво да правим? Така е устроен човек: забранените неща винаги са най-желани. Именно за това да се забравят едни или други продукти е безперспективен начин. Тук ще помогне друг подход: ако вие мечтаете за шоколад, купете малко шоколодче, но от най-доброто качество - така вие ще избегнете съблазанта да се наядете повече, отколкото трябва. Ако много ви се пие вино, нека това бъде една чаша, но от най-хубавото. Колкото повече изисквания имате към избора, толкова повече удоволствие ще получите от яденето. И в същото време ще се избавите от моралните мъчения и преяждането!

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Люлякът ще ви спаси от главоболие

Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцвети...

Съдържание на холестерол в храните

Количество холестерол в 100 г продукт Плодове и зеленчуци 0 Безсолен бял хляб 1 мг Растителни масла 1 мг Обезмаслено прясно и кисело мляко 2 мг Оризови макарони 2 мг Прясно мл...

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Начало