Диетични рецепти » Внимание, плесен по храната!

 Внимание, плесен по храната!

Да, от плесен са направили първите антибиотици. Но това не означава, че днес трябва да прощаваме всичко на „зелените човечета". Защото много от плесените не само че не могат да лекуват, а, напротив, са отровни.

Петна по картофите и лука

Кафявите петна по картофите не са точно плесен, а изменение на цвета, предизвикано от отровните вещества, които се образуват при продължително съхраняване в неподходящи условия. Ако все пак ядете такива картофи, обелете ги колкото се може по-дълбоко и изрежете кафявите места. Загнилият лук трябва да се хвърли - той не само е загубил вкусовите си качества, но е възможно и да е отровен.

Плесен в конфитюрите

Плесенните гъбички не могат да се изхранят от захарния сироп, затова остават по повърхността, а сладкото не се разваля. Достатъчно е да оберете с лъжичка горния слой, останалото е напълно годно за консумация. Това обаче не се отнася до диетичните плодови мармалади - колкото е по-малко захарта, толкова плесента слиза по-надолу, почти до дъното на бурканчето, за да търси храна.

Върху хляба

Ако зелените петна са само върху кората, тогава хлябът все още е годен за ядене. Видите ли обаче зеленикави или кафяви петънца и в средата - изхвърлете го веднага. Първо - вкусът му е ужасен. Второ - може да ви заболи коремът. Ако решите да изрежете кората, внимавайте да не пренесете плесента с ножа навътре.

Кой живее в сиренето?

Меката бяла плесен върху сирена от типа камамбер е „добра" плесен, чиято основна цел е да запази сърцевината сочна. Съществува и друга разновидност - синьо-зелени петна вътре в сиренето (рокфор, горгонзола) - това също е „добра" плесен, придаваща на сиренето остър, пикантен вкус. „Лошата" плесен е под формата на светлозелени петна, примесени с бели. Безполезно е да се опитвате да я изрежете - появата й означава, че вътре в сиренето са се зародили микроскопични и много отровни спори. Изхвърлете го веднага - и то не в домашното кошче за боклук, а направо в контейнерите на улицата, в противен случай рискувате да инфектирате с тези спори цялата кухня.

Плесен по плодовете

Кафявите петна по крушите, ябълките, бананите, ананасите показват, че плодът е зрял и в него има много захари. За съжаление преходът между абсолютната зрялост и развалянето е много бърз.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Червеното вино предпазва от кариес

Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...

Полезните и вредните храни

От сладките напитки дебелеем повече, отколкото от тестените вкусотии, черният чай стимулира сърцето, картофите свалят кръвното. Кои храни са полезни и кои вредни? Мазнината-убиец Учените...

Бананът може да лекува

Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...

Хранене при бъбречна недостатъчност

Диетолечението се налага, когато креатинониновият клирънс спадне под 60 мл./мин и креатининът се увеличи над 200 микромол/литър. То включва контрол на приеманата вода, натрий, калий, калций, фосфор, б...

Начало