Диетични рецепти » Човешкият глас

 Човешкият глас

Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убедителност. Не търсете помощ от психолози или от професионални оратори, а обърнете внимание и поработете над гласовите си струни – много неща зависят от тях - и успехът в кариерата, и щастието в личния живот.
Със сигурност ще съсипете и най-разумната мисъл, щом я кажете с неподходящ глас. Не се опитвайте да убедите когото и да било в своята правота, хленчейки, сякаш се молите за коричка хляб. И, обратно, има вероятност пълната безсмислица, изречена уверено с кадифен алт, да се приеме благосклонно. С такъв глас е просто невъзможно да се говорят глупости, мислят околните, и внимателно продължават да слушат. Как да постъпите обаче, ако гласът ви не е благозвучен и ту се извисява в пискливи тонове, ту внезапно изчезва и се появява изведнъж като хриплив рев. Изходът е да се научите да говорите правилно.

Подготовката

Първото, което трябва да си изясните, е дали страдате от заболявания, влошаващи речта - например хроничен бронхит, синузит, полипи в носа, уголемени сливици. Симптомите са пресипнал, хриплив или гъг-нещ глас, болки при говорене на висок тон, задух. В този случай е наложително посещение при оторино-ларинголог, който да предприеме съответно лечение. Втората пречка е лошата дикция. Говорните дефекти успешно се отстраняват от логопед. Съществуват разнообразни комплекси от упражнения, подобряващи произношението и на възрастни хора. Много от тях са доста забавни - карат ви да говорите с лъжичка в устата или да държите със зъби сгъната носна кърпа. След 15-20 часа подобни занимания повечето хора престават завинаги да съскат и шъшкат. Останалите продължават курса, а понякога се налагат и корекции при стоматолог.
Ясната реч обаче не е всичко. Не по-малко важни са богатството на интонацията, силата на гласа и умението да ги използвате. Добрият оратор може да беседва спокойно два-три часа с аудиторията, без да му пресъхне устата и да натовари гласните си струни. Друг е въпросът, дали слушателите ще успеят внимателно да следят думите му в продължение на толкова много време.

Стъпки към успеха

* Тоналността на гласа зависи от положението на гласните струни в гърлото. Колкото са по-разхлабени, толкова по-широко се разтварят и гласът се понижава. Обратно, при опит за постигане на най-високите тонове гласните струни се напрягат, за да се доближат, и много бързо се уморяват. Ще се научите безпроблемно да владеете гласа си, ако първо намерите своята нулева тоналност, в която ще се чувствате най-добре. За целта специалистите съветват дълбоко да се прозеете, тогава гласните ви струни ще се наместят удобно. Опитайте да прочетете някакъв текст, без да излизате от нулевата тоналност. За да говорите високо, не се напрягайте, а бързо издишвайте въздуха от дробовете. Щом ви се налага да говорите дълго, придържайте се към нулевата тоналност. Само когато искате да подчертаете важен момент, преминавайте към по-ниски или по-високи тонове.
* В началото между отделните части на изречението вдишвайте дълбоко. Поетият въздух ще ви позволи да завършите мисълта си без излишни интонационни паузи. Вдишвайте през носа - така въздухът се нагрява и няма да простудите гърлото си. Този орган е и отличен филтър, предпазващ от малките прашинки, които дразнят гърлото и ни карат да кашляме.
* Говорете, след като сте издишали напълно. Иначе рискувате да се задъхате и от устата ви да излязат само нервни хрипове.
* Тренирайте със скоропоговорки. Дори да ги знаете наизуст, ги четете - следейки с очи текста, ще ви бъде по-лесно да артикулирате.
* Запишете се на касетофон, докато четете от вестника, за да коригирате говорните и интонацион-ните си недостатъци.
* Ако работата ви налага да говорите често и дълго (на презентации, съвещания, по телефона), най-добре е да изкарате курс при преподавател по сценична реч.
Безупречното произношение и добре овладеният глас няма да ви помогнат при неграмотно построено изказване. Затова:
* Използвайте кратки изречения. Ако не сте немец, няма да имате никакви проблеми - всички останали езици не изискват натрупване на глаголи в опашката на безконечното изречение.
* Предпочитайте простите думи пред сложните. Щом много държите на някоя свръхсложна дума, нека тя бъде само една. Не се притеснявайте - по-късно, когато пишете статии или монографии ще имате възможност да използвате колкото искате дълги и заплетени думи.
* Винаги започвайте с най-важното, за да привлечете вниманието. Първо поставяйте основната мисъл, а после я развивайте и доказвайте.

7 упражнения за гласа

Гримаси

Прекарайте езика по всички зъби с кръгово движение. В същото време движете брадичката в кръг, като се стремите да постигнете максимален радиус. Така се тренират мускулите на челюстта и езика, отговорни за добрата дикция.

Жужене

Опитайте се пет пъти бавно да изжужите гамата (до-ре-ми...) нагоре и надолу. Едновременно с това правете дъвкателни движения с челюстите. Това упражнение отпуска мускулите, осъществяващи артикулацията. Правете го всеки ден - сутрин под душа или зад волана на автомобила.

Неприлични звуци

Надуйте бузи и възпроизведете с устни неприличния звук, за който гонят учениците от клас. Сега поне имате оправдание. Рязкото изпускане на въздух от вибриращите устни укрепва мускулите на гърлото и лицето.

Кашляне

Ако нещо ви драска в гърлото, изкашляйте се. Но задължително със звук, произнасяйки нещо подобно на „хо” или „хе” - така по-бързо ще прочистите гърлото си. Ако гласът ви е паднал, не шептете - шепотът напряга много повече гласните струни от обикновения говор.

Прозяване

Дълбоката прозявка отпуска всички мускули на говора и настройва гласа ви на нулева тоналност.

Кикотене

Още едно интересно упражнение за гласните струни. Поставете длани под ребрата от двете страни и се смейте така, че да чувствате движението на гръдния си кош. Произнасяйте последователно: „Ха-ха-ха, хо-хо-хо, хи-хи-хи, и т. н." По този начин ще тренирате гласните струни да се разтварят широко, за да овладеете ниските тонове.

Упражнение с тапа

Стиснете със зъби коркова тапа, така че по-голямата й част да стърчи навън. Опитайте се, без да я изпускате, да прочетете бавно и отчетливо този абзац. Упражнението е за подобряване на дикцията и артикулацията. Правете го всеки ден.
Намиращите се в гърлото ни гласни струни наподобяват умалени устни. При разтварянето и затварянето им преминаващият през тях въздух, идващ от белите дробове, издава различни звуци. Силата на гласа зависи от скоростта на въздуха, а височината - от степента на разтваряне на гласните струни. След това звукът се коригира от езика, устните, зъбите и мекото небце, които създават различни резонанси и превръщат гласа в реч. За този процес отговарят повече от 200 мускула, командвани от център на речта, разположен в главния мозък.

Автор: Антоанета Николова

Представяме Ви:

Всяка болест има билка в различен цвят

Жълто и оранжево - за стомаха Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, ...

Люлякът ще ви спаси от главоболие

Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцвети...

Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...

Полезните и вредните храни

От сладките напитки дебелеем повече, отколкото от тестените вкусотии, черният чай стимулира сърцето, картофите свалят кръвното. Кои храни са полезни и кои вредни? Мазнината-убиец Учените...

Начало