Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и тънките коренчета, измиват се веднага и може с остра ножица да се нарежат. Освен прясна, копривата може да я изсушите, да я замразите или консервирате. И тогава ще я имате под ръка през цялата зима. Това растение освен витамини и микроелементи съдържа растежните ензими, които стимулират дейността на различни групи клетки в далака, черния дроб, бъбреците, половите хормони, кръвта. Тя е тонизиращо, кръвоспиращо, диуретично средство, препоръчва се на хора с анемии.
Не мийте листата преди сушене
Наредете ги нарядко върху тензух или нещампована хартия на сянка или в топло помещение, например на тавана. Корените, измити и нарязани, се изсушат в тава върху алуминиево фолио във фурната. По същия начин можете да постъпите и с листата. Температурата, обаче да не е по-висока от 40 градуса С. Ще я съхраните на тъмно и хладно място, насипана в стъклени буркани или в картонени кутии с капак. Не я слагайте в пластмасови и консервни кутии.
Сухата коприва ползвайте само една година, всъщност това е правило за всички билки.
Първо се бланшира, после – замразява
Попарете за не по-малко от 3 минути листата на копривата. След това измийте със студена течаща вода и ги отцедете. По този начин ще се запази цветът и витамините, ще се намали обемът. По-добър ще е и вкусът, тъй като горчивите вещества се отделят в горещата вода. Намаляват се и вредните микроорганизми по повърхността на растенията. Отцедената и подсушена коприва се поставя във полиетиленови пликове, те добре се затварят, надписват се и се оставят във фризера до 1 година. Готви се без размразяване.
Но може и да стерилизирате 5 минути измити копривни листа в буркани, където сте поставили една чаена лъжичка сол и вода до капака. 15 минути са достатъчни, за да стерилизирате безмесно ястие, готвено с коприва. В него обаче не бива да има нишестени продукти и яйца.
Изпитани рецепти
• Запарка за чай (по Мария Требен). Една препълнена чаена лъжичка суха коприва листа се попарва с 250 мл кипяща вода 2 минути. Прецежда се, престоява половин час при стайна температура и се пие преди ядене.
• Запарка за чай за цял ден. Две супени лъжици суха коприва листа се заливат с 400 мл кипяща вода. Престояват 1 час при стайна температура, прецеждат се и се доливат с вода до първоначалния обем 400мл. Пие се по 120 мл три пъти дневно преди ядене. Съхранява се в термос или в покрити чаши на най-ниското място в хладилника. Лечението продължава 20 дни. Може да се продължи, като се редуват 5 дена прием с 5 дена почивка.
• Тинктура от корени. Нарязват се чисти пресни или изсушени корени, поставят се в бутилка и се заливат с 40% ракия, водка или спирт. Престоява 14 дни на топло. Прецежда се. Взема се вътрешно на капки в чай или се ползва за компреси и разтривки.
• За буйна и лъскава коса. 10 шепи прясна или сушена коприва се поставят в 5 л студена вода и много бавно завира. Стои 5 минути. Може и от корени на коприва да се направи подобен разтвор.
Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...
Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...
Диетолозите единодушно препоръчват консумацията на супа вечер като единствено ястие. Супата, която най-успешно изгаря мазнини и едновременно с това залъгва глада, е канадски патент. Тази супа, разрабо...
Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...