Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР, етерични масла, органични киселини, лесно усвоими минерали и микроелементи - желязо, фосфор, калций, йод, мед, кобалт.
Лечебни части
За медицински цели се използват корените и семената на зеленчука. От семената се извлича каротин (провитамин А), етерично масло, флавоноиди, спиртът чераниол и много други вещества, както и вещества с противомикробно и противораково действие. В корените има доста целулоза и магнезий, които активират перисталтиката на червата, извличат холестерола от организма, регулират обмяната на мазнините.
Лечебни свойства
• Морковите имат спазмоотпускащо действие върху сърдечните и кръвоносните съдове. Затова морковеният сок се прилага като допълнително лечение при стенокардия, хронична недостатъчност и инфаркт на миокарда. Действа за намаляване на болките и разрежда пристъпите.
• Провитамин А повишава устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания, при възпаления на бронхите, на щитовидната жлеза и особено срещу отслабване на зрението. Усилва зрителната острота и действа против възпаления на очите. Морковите се препоръчват на хора, които упражняват професии, свързани с напрежение на зрението (шофьори, летци, часовникари, плетачки, машинописци и др.) Недостигът на каротин в организма причинява "кокоша слепота" нощем и загуба на зрението.
• Морковите са предпазно и лечебно средство при хранителни смущения, запек, затлъстяване и артериосклероза.
• Морковите имат и пикочогонно, слабително, жлъчкоотделително, глистогонно действие и стимулират обмяната. По тази причина сокът от моркови се прилага при жлъчно-чернодробни болести, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, глисти, малокръвие, при кашлица, ангини и възпаления в устата.
Дозата е:
• За възрастни - сутрин и вечер на гладно по 200 мл сок
• При деца - по 1/2 кафеена чашка два пъти на ден
• За бебета с диария - двойно разреден сок с вода, като заместител на млякото.
Консумацията на моркови в сурово състояние е противопоказна при: язви на стомаха и червата в остра фаза, ентерити и колити и индивидуална непоносимост към моркови.
Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...
Много хора смятат, че жълтеещите зъби се дължат на редовна консумация на кафе, чай и на тютюнопушене. Съществуват обаче и редица лекарства, които могат да оцветят зъбите. Познати са следните мед...
От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...
Начинът, по който се вземат лекарствата, е от значение за тяхната ефикасност. 1. Хапчетата се пият с голямо количество вода. Тя улеснява абсорбирането им и ускорява лечебното въздействие. 2. Не см...