Диетични рецепти » Морковите – вълшебно лекарство

 Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР, етерични масла, органични киселини, лесно усвоими минерали и микроелементи - желязо, фосфор, калций, йод, мед, кобалт.

Лечебни части

За медицински цели се използват корените и семената на зеленчука. От семената се извлича каротин (провитамин А), етерично масло, флавоноиди, спиртът чераниол и много други вещества, както и вещества с противомикробно и противораково действие. В корените има доста целулоза и магнезий, които активират перисталтиката на червата, извличат холестерола от организма, регулират обмяната на мазнините.

Лечебни свойства

• Морковите имат спазмоотпускащо действие върху сърдечните и кръвоносните съдове. Затова морковеният сок се прилага като допълнително лечение при стенокардия, хронична недостатъчност и инфаркт на миокарда. Действа за намаляване на болките и разрежда пристъпите.

• Провитамин А повишава устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания, при възпаления на бронхите, на щитовидната жлеза и особено срещу отслабване на зрението. Усилва зрителната острота и действа против възпаления на очите. Морковите се препоръчват на хора, които упражняват професии, свързани с напрежение на зрението (шофьори, летци, часовникари, плетачки, машинописци и др.) Недостигът на каротин в организма причинява "кокоша слепота" нощем и загуба на зрението.

• Морковите са предпазно и лечебно средство при хранителни смущения, запек, затлъстяване и артериосклероза.

• Морковите имат и пикочогонно, слабително, жлъчкоотделително, глистогонно действие и стимулират обмяната. По тази причина сокът от моркови се прилага при жлъчно-чернодробни болести, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, глисти, малокръвие, при кашлица, ангини и възпаления в устата.

Дозата е:

• За възрастни - сутрин и вечер на гладно по 200 мл сок
• При деца - по 1/2 кафеена чашка два пъти на ден
• За бебета с диария - двойно разреден сок с вода, като заместител на млякото.

Консумацията на моркови в сурово състояние е противопоказна при: язви на стомаха и червата в остра фаза, ентерити и колити и индивидуална непоносимост към моркови.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят. „Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до...

За да сме сигурни, че ще отслабнем

Мазнини се консумират преди обяд, въглехидрати - вечер, зъбите се мият често, спи се на студено... Тези малко странни, но полезни навици, съчетани помежду си, гарантират, че ще можете да стопите повеч...

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

Морковът - крал на зеленчуците

Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и...

Начало