Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг повод много хора са съветвани, включително и от лекуващия лекар, да се намали или напълно да изключи консумацията на месо. Действително съществуват ситуации, когато това се налага - например при заболяването подагра, което се характеризира с повишение на пикочната киселина в кръвта
и пристъпи на силна болка в палеца на крака, се налага силно ограничение на месото. При пациенти със затлъстяване, захарен диабет и с нарушения на липидите (мастите) се налага консумация на месо с малко съдържание на мазнини. Такива диетични меса са птичето (най-често от пиле, кокошка или пуйка) и телешкото (съответно говеждото). Последното трябва да се подбира внимателно в съответствие със санитарните изисквания. Но дори и тези меса трябва да се консумират при определени условия - отстраняване на видимите мазнини (вкл. кожата на пилето или кокошката) и избягване на пърженето като кулинарна обработка. От друга страна пък не бива напълно да се изключва свинското месо, тъй като сравнително бедни на мазнини са свинският бут, бонфилето и контрафилето, за разлика от ребрата, гърдите, флейките и свинският врат, при които количеството на мазнините е голямо. Често срещана заблуда е, че ако месото е от по-младо животно, то непременно е диетично. Например при свинското месо най-добре е животните да достигнат известна зрялост и определено тегло -тогава месото е с най-добра биологична и хранителна стойност и сравнително най-бедно на мазнини. Агнешкото месо пък е богато на мазнини, съдържащи късоверижни местни киселини, които могат остро да нахлуят в кръвообращението при свръхконсумация на агнешко месо и да предизвикат
сърдечно-съдов инцидент.
Не бива да се подценява дивечовото месо - то е богато на белтъчини, калций, фосфор и желязо, бедно е на мазнини и с ниска енергийност. Тези му ценни диетични качества дават основание то да се препоръчва по-често на нашата трапеза независимо от ограничените възможности за доставяне.
Месото от риба се препоръчва за рационалното и диетично хранене поради голямото съдържание на лесно смилаем белтък и поради оптималното съдържание на
мазнини, имащи антиатеросклеротично действие.
В последните години на пазара се появиха някои меса, нехарактерни за националната ни кухня (напр. от щраус). Те са бедни на мазнини и богати на белтъчини и консумацията им може да бъде препоръчана при определени условия. Засега обаче те нямат шанс да изместят от менюто ни традиционните меса.
Тези есенни плодове, не толкова популярни като ябълките или гроздето, се оказват ценен източник на куп полезни витамини и минерали. Дюли Изключително богати на пектин, те засищат светкавичн...
Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намал...
Ако искате да сте в превъзходна форма – ще ви помогне здравословното хранене, разработено в прочутата американска клиника Мейо. Много британски журналисти твърдят, че малко преди историческата си побе...
Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и...