За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с високо съдържание на холестерол, както и захарта правят риска от развитието на болестта много сериозен. Резултатите от направените изследвания показват, че жени, употребяващи повече мазни продукти, заболяват по-често от рак на млечната жлеза. Изходът е да се намали консумацията на вредните храни, както и на месо от птици и животни, отглеждани в замърсени райони.
Съветваме жените в менопауза да употребяват не повече от 20-30 г краве масло дневно, месните блюда и концентрираните бульони да се ядат през ден. Яйца – 4-5 за седмица. В менюто да се включват обезмаслени млечни продукти. Този режим е особено важен за жените в преходна възраст, тъй като тогава започва пренастройка в хормоналната система и се появява чувствителност на организма към претоварването с мазнини и холестерол.
Този период не е най-безоблачният в живота на жената. Хормоналните колебания, както вече посочихме, влияят върху настроението, половото влечение, работата на сърцето, паметта, състоянието на костната тъкан. По-рядко като че ли се говори за това, че по време на менопаузата възникват проблеми с жлъчката и червата – повдигане, издуване, газове, запек, камъни в жлъчния мехур.
За да се намалят тези негативни влияния, препоръчваме:
• Старайте се да се храните по-често и на по-малки порции – по 5-6 пъти дневно с малко количество храна. Калорийността на отделната порция не бива да превишава 250-300 ккал.
• Яжте повече повече плодове и зеленчуци.
• Малки порции диетична мазнина могат да стимулират функциите на жлъчния мехур, предпазвайки от образуването на камъни (ако подобни камъни вече са се образували, този съвет няма смисъл). Разтопете 1 ч.л. несолено масло и в него задушете сварените зеленчуци, като внимавате дневното количество на мазнината да не надхвърли 40 г дневно.
• Занимавайте се с физически упражнения 3 пъти на ден по 10 минути. Физическата активност стимулира работата на храносмилателните органи и помага да се избегне излишното тегло.
Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...
Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...
Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...
Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...