За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с високо съдържание на холестерол, както и захарта правят риска от развитието на болестта много сериозен. Резултатите от направените изследвания показват, че жени, употребяващи повече мазни продукти, заболяват по-често от рак на млечната жлеза. Изходът е да се намали консумацията на вредните храни, както и на месо от птици и животни, отглеждани в замърсени райони.
Съветваме жените в менопауза да употребяват не повече от 20-30 г краве масло дневно, месните блюда и концентрираните бульони да се ядат през ден. Яйца – 4-5 за седмица. В менюто да се включват обезмаслени млечни продукти. Този режим е особено важен за жените в преходна възраст, тъй като тогава започва пренастройка в хормоналната система и се появява чувствителност на организма към претоварването с мазнини и холестерол.
Този период не е най-безоблачният в живота на жената. Хормоналните колебания, както вече посочихме, влияят върху настроението, половото влечение, работата на сърцето, паметта, състоянието на костната тъкан. По-рядко като че ли се говори за това, че по време на менопаузата възникват проблеми с жлъчката и червата – повдигане, издуване, газове, запек, камъни в жлъчния мехур.
За да се намалят тези негативни влияния, препоръчваме:
• Старайте се да се храните по-често и на по-малки порции – по 5-6 пъти дневно с малко количество храна. Калорийността на отделната порция не бива да превишава 250-300 ккал.
• Яжте повече повече плодове и зеленчуци.
• Малки порции диетична мазнина могат да стимулират функциите на жлъчния мехур, предпазвайки от образуването на камъни (ако подобни камъни вече са се образували, този съвет няма смисъл). Разтопете 1 ч.л. несолено масло и в него задушете сварените зеленчуци, като внимавате дневното количество на мазнината да не надхвърли 40 г дневно.
• Занимавайте се с физически упражнения 3 пъти на ден по 10 минути. Физическата активност стимулира работата на храносмилателните органи и помага да се избегне излишното тегло.
В тиквата има аскорпбинова киселина, която ни спасява от есенните простуди, и витамини от група В, които не само се справт с умората, раздразнението и безсънието и избавя от пъпки, но и прави косети н...
Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...
Диетолечението се налага, когато креатинониновият клирънс спадне под 60 мл./мин и креатининът се увеличи над 200 микромол/литър. То включва контрол на приеманата вода, натрий, калий, калций, фосфор, б...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...