Диетични рецепти » Специална диета предпазва от рак

 Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с високо съдържание на холестерол, както и захарта правят риска от развитието на болестта много сериозен. Резултатите от направените изследвания показват, че жени, употребяващи повече мазни продукти, заболяват по-често от рак на млечната жлеза. Изходът е да се намали консумацията на вредните храни, както и на месо от птици и животни, отглеждани в замърсени райони.
Съветваме жените в менопауза да употребяват не повече от 20-30 г краве масло дневно, месните блюда и концентрираните бульони да се ядат през ден. Яйца – 4-5 за седмица. В менюто да се включват обезмаслени млечни продукти. Този режим е особено важен за жените в преходна възраст, тъй като тогава започва пренастройка в хормоналната система и се появява чувствителност на организма към претоварването с мазнини и холестерол.
Този период не е най-безоблачният в живота на жената. Хормоналните колебания, както вече посочихме, влияят върху настроението, половото влечение, работата на сърцето, паметта, състоянието на костната тъкан. По-рядко като че ли се говори за това, че по време на менопаузата възникват проблеми с жлъчката и червата – повдигане, издуване, газове, запек, камъни в жлъчния мехур.

За да се намалят тези негативни влияния, препоръчваме:

• Старайте се да се храните по-често и на по-малки порции – по 5-6 пъти дневно с малко количество храна. Калорийността на отделната порция не бива да превишава 250-300 ккал.
• Яжте повече повече плодове и зеленчуци.
• Малки порции диетична мазнина могат да стимулират функциите на жлъчния мехур, предпазвайки от образуването на камъни (ако подобни камъни вече са се образували, този съвет няма смисъл). Разтопете 1 ч.л. несолено масло и в него задушете сварените зеленчуци, като внимавате дневното количество на мазнината да не надхвърли 40 г дневно.
• Занимавайте се с физически упражнения 3 пъти на ден по 10 минути. Физическата активност стимулира работата на храносмилателните органи и помага да се избегне излишното тегло.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

15 съвета за подържане на тънка талия

За да имате стройна слаба фигура, трябва да знаете какви храни не трябва да ядете. Въздържанието е задължително, тъй като само по този начин ще решите проблемите по поддържане на постоянно тегло с дие...

Битката за талията

От момента, от който на мода са стройните форми, човечеството е измислило множество средства за отслабване. Почти всяко от тях е било обявявано за панацея срещу излишните килограми за времето си. И вс...

Четири начина да се предпазим от рак

1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала. Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй ...

Дюлята ще ви излекува от астма

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Начало