Диетични рецепти » Митовете и истините за храната

 Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите:

Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко?

Между приемите на храна трябва да мине не по-малко от 4-6 часа, ако не страдате от гастроентерологично заболяване. Това е необходимо за намаляване на инсулина в кръвта. Ако той е в повече, организмът по-трудно се справя с мазнините. Инсулинът възпрепятства тяхното изгаряне.

В състояние ли е организмът да натрупа витаминни запаси?

Организмът може да натрупа само мастноразтворими витамини (А, Е, Д и К). Тези, които се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, бързо се извеждат навън, затова трябва да се консумират целогодишно.

Пълнее ли се от картофите?

В картофите няма мазнини. Те съдържат белтък, витамините В и С, а също и калий, калций и желязо. Разбира се, калорийността зависи от начина на приготвяне. В 100 г печени картофи например има 70 ккал, в 100 г картофи, приготвени във фритюрник – 270 ккал, а в същото количество чипс – 540 ккал.

Намаляват ли ябълките апетита?

Точно обратното е - ябълките усилват апетита. Сладките плодове, в т. ч. и сушените, повишават захарта в кръвта и по този начин помагат да се засили апетитът. А ако искате да не се нахвърляте на храната, изпийте преди това чашка горещ неподсладен чай.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Ключът към пълноценния сън

Все по-често си лягате уморени, но не можете да заспите. Май се налага да промените някои от навиците си, иначе толкова желаният сън ще продължи да ви избягва. Отдавна е известно, че вечер организмъ...

Кога витамините стават токсични?

Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите. ...

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

Начало