Имам запек, с какво да се храня?
За запек може да се говори, когато човек посещава тоалетната по-малко от 3 пъти седмично. Обикновеният запек е притесняващ, но без усложнения. Той предизвиква обаче безпокойство при внезапна силна проява, придружен със или без черни или кървави изпражнения. В такъв случай се налага консултация с лекар.
От банален запек се оплакват около 30% от жените след 40-годишна възраст, резултат вмного случаи на заседнал начин на живот и грешки в храненето, с безполезни ограничения. За да си осигурите една нормална чревна проходимост, ви предлагаме:
Стратегия в 4 аспекта
• Хранете се достатъчно! Няма нищо по-лошо от това да се ограничавате. Ако забравите за сутрешната си закуска, ако почти не обядвате (а наваксвате пропуснатото вечер), запекът ви е сигурен! Хранете се нормално и балансирано (предястие, основно ядене, десерт) и добре разпределено през деня.
• Наблегнете на плодовете и зеленчуците, богати на витамини, микроелементи и фибри (целулоза). За предпочитане ябълки, круши, банани, манго, сини сливи, праскови, портокали, спанак, зелен фасул, нахут (ако издържате на “твърди” фибри). При чувствително дебело черво за предпочитане са “разтворимите” фибри (сушен боб, леща).
• От хляба се препоръчва пълнозърнестият, а киселото мляко поддържа качествена чревна флора: яжте 2 пъти дневно.
• Пийте обилно! Минимум 1,5 л вода. Ако не консумирате достатъчно млечни продукти, за предпочитане е минералната вода, богата на калций.
• Движете се! Редовната физическа активност (ходене, колоездене, плуване…) стимулира чревната проходимост: един час дневно, 3 пъти седмично, без прекалени усилия.
Примерно дневно меню
Закуска: 1 чаша минерална вода след ставане от сън. Чай или кафе. 2 плода киви, 2 филии, намазани с малко масло или 30 г житни комбинации (мюсли) с обезмаслено мляко.
Обяд: за предястие един плод (по желание). Порция протеини (нетлъсто червено или бяло месо, риба) гарнирано със зеленчуци (400 г). Чаша кисело мляко.
Следобедна закуска: 1 филия пълнозърнест хляб или малка питка и няколко сушени сини сливи. Чаша мляко и една ябълка.
Вечеря: сурови зеленчуци (плодове) или зеленчукова супа. Парче шунка с порция леща. Парче сирене (кашкавал). Компот (ошав) от сушени плодове.
Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог