Диетични рецепти » Канелата - целебна сила и ухание от древността

 Канелата - целебна сила и ухание от древността

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. Според съвременните учени тя е полезна за човека. Помага ни да се справим с тежки заболявания, включително и с диабета.
Канеленото дърво произхожда от Шри Ланка, Югозападна Индия, Южен Китай. Днес се култивира не само там, но и в Индонезия, Гвинея, Бразилия, Ямайка и Мадагаскар. Съществуват няколко вида канела, но най-ценна е цейлонската. Истинската цейлонска канела се получава от кората на вечнозелено тропическо дърво, достигащо на височина 6-12 м. Листата са яйцевидни, це-локрайни, дълги до 20 см. Цветовете са бя-ло-жълти, събрани в класовидни съцветия нарядко по дървото. Цъфти през януари. Когато започне дъждовният сезон, белят с меден нож кората от две-тригодишните растения - това става много по-лесно при висока влажност. Първо отстраняват грубия външен слой, а след това снемат нежната вътрешна кора. Изсушената кора отвън е светлокафява, а отвътре тъмнокафява с приятен аромат и сладникаво-лютив, горчив вкус.

Дървото – легенда

За съвременния човек канелата е само подправка. Ако погледнем назад в историята, ще разберем, че канеленото дърво е било свещено за древните хора, а получаваната от него подправка се е ценяла изключително високо. Ще ви припомним най-известните исторически факти, които свидетелстват за това:

• В Стария завет пише, че канелата е била по-ценна от златото.
• Римският император Нерон убил жена си в пристъп на ярост. В знак на разкаяние е заповядал да изгорят годишния запас от канела на погребението й.
• В Гърция за 35 кг канела са давали 5 кг сребро. А в другите страни са я оценявали 15 пъти по-скъпо.
• На езика на цветовете през викторианската епоха канелата е означавала: "Моята съдба е във вашите ръце". В Австрия влюбените са си разменяли букети, в които задължително е присъствала канела - символ на нежността и любовта.

Ароматното лекарство стимулира сърцето, пази от затлъстяване

Канелата е не само вкусна, но и изключително полезна добавка към храната. Тази уникална подправка притежава об-щоукрепващо, противо-микробно, противовъзпалително, спазмолитично и кръвоспиращо действие. Тя стимулира сър-
дечната дейност, регулира нередовната и болезнена менструация, подобрява обмяната на веществата и предпазва от затлъстяване. Чаят от канела понижава кръвното налягане, действа пикочогонно и разтваря камъните в пикочния мехур. Освен това
отстранява гнилостните и отровни вещества от организма. Затова се препоръчва при отравяния.
Канелата се използва при нервни разстройства и натрапчиви състояния. Например в арабския трактат "Съкровищница на лекарства" се казва, че канелата "подобрява настроението и развеселява, укрепва мозъка и сърцето, изсушава излишната влага в мозъка". Успокоява болката в зъбите и подобрява зрението. Помага при простуда, кашлица, хроничен бронхит и загуба на гласа.

Спасение за диабетиците

Неотдавна група американски учени са открили, че канелата значително облекчава протичането на захарния диабет от втори тип.
Лечебното действие на подправката се дължи на способността й да повишава чувствителността на клетките към инсулина и многократно да ускорява извеждането на гликозата от плазмата на кръвта. В организма канелата се превръща в инсулиноподобно вещество, което притежава свойството да активира инсулиновите рецептори и да усилва
действието на инсулина. Ето защо американските лекари препоръчват на диабетиците всеки ден да приемат канела. Очаква се да започнат клинични изпитания за лечение на диабет с екстракт от канела.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Шлемник байкалски сваля кръвното

Актуален проблем за медицината днес е хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, водещи до исхемични увреждания на органи и тъкани. Те са на второ място по причини за смъртност и за инвалидизаиция....

Чудодейното пчелно млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...

Начало