Незаменимите моркови
Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички континенти и ако някога са се смятали за деликатес, днес никой не оспорва целебните им свойства.
Морковите принадлежат към групата на жълто-зелените зеленчуци и са изключително богати на каротин (провитамин А), който се преобразува от организма в невероятно полезния за здравето витамин А. Именно на него дължим запомненото от детството майчинско наставление да ядем повече моркови, ако искаме да виждаме добре. Работата е там, че недостигът на витамина често създава проблеми с очите - не различаваме почти нищо в тъмното, страдаме от конюнктивит и всякакви други възпаления.
Какво съдържат?
Широко разпространените кореноплоди, които освен ярко оранжеви, могат да са и жълти, червени, виолетови и даже бели, включват в състава си:
* въглехидрати - до 10%
* протеини
* фибри
* витамини Bl, В2, ВЗ, В6, С, Е, К
* минерални соли - калий, кобалт, желязо, магнезий, мед, йод, фосфор
* етерични масла и фитонциди също както в чесъна, но без притесняващия околните мирис.
Оранжевото лекарство
Трудно е да се изброят всички лечебни възможности на морковите, които:
* влияят благотворно върху производството на червените кръвни телца, затова са много полезни при анемия
* помагат ни да преодолеем умората и укрепват защитните сили на организма, предпазвайки го от простуда и хрема
* облекчават работата на сърцето, укрепват кръвоносните съдове и понижават нивото на холесте-рола
* регулират дейността на храносмилателната система, ликвидират констипацията, създават условия за по-добро функциониране на черния дроб
* полезни са при заболявания на бъбреците и при камъни в пикочния канал
* подобряват състоянието на дехидратираната кожа, укрепват косата и ноктите, допринасят за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния
* помагат на организма да се отърве от глистите
* крайно необходими са на бременните жени и кърмачките, защото активизират производството на майчино мляко
* облекчават кашлицата и се борят с настинките -за целта смесете морковен сок и мед в съотношение 1:1
* почистват идеално зъбите, заздравяват венците.
Комбинирайте каротина с малко мазнини
Консумирайки моркови, не забравяйте, че съдържащият се в тях каротин се усвоява по-пълно от организма, ако е „разтворен" в мазнини. Това означава, че въпреки притесненията за талията е добре да си хапвате моркови, приготвени с масло или сметана.
Как да ги ядем?
Както си искате - пресни, консервирани, на туршия, мариновани. Правете сок от тях, пържете ги, задушавайте ги - морковите са полезни в какъвто и вид да ги сервирате на масата си. Все пак имайте предвид, че съществуват научни доказателства, според които във варените моркови има три пъти повече антиоксиданти, защитаващи от рак, отколкото в пресните.
Ако държите на икономиите
Когато си правите сок от моркови, не изхвърляйте изцедената маса. Залейте я с мляко, изчакайте 10 - 15 минути, прецедете и се насладете на една вкусна напитка, обогатена с каротин. Има и друг вариант - добавете сметана и ситно нарязан магданоз - ще получите вкусна гарнитура за печено или задушено месо.
Важно! Още преди няколко хилядолетия прочутият Авицена смятал, че мокровът влияе страшно благотворно върху либидото на мъжете и жените, загубили всякакъв интерес към секса.
Автор: Димитрина Даневска