Диетични рецепти » Лечебни свойства на розата

 Лечебни свойства на розата

Розата с право се смята за едно от богатствата на България: символ на българската красота, източник на богатства (розовото масло!). От древността е ползвана за лечение на много заболявания - в естествен вид, чрез домашно приготвени продукти, а през последните години - и приготвените с нея чудесни български фармацевтични препарати. Като лечебно средство се ползва истинската ароматна роза, не създадените напоследък декоративни видове.
От лечебната роза (трендафила), която е представена с няколко вида, се ползват пресните или изсушени цветове като чайове или отвари.
Бялата роза съдържа етерични масла, слизести вещества и очистителни и противоглистни съставки. Въздейства леко върху организма, поради което се прилага при деца, бременни, възрастни хора.
Червената роза е богата освен на етерични масла и на вещества, които имат противовъзпалително действие. Поради това се ползва при лечението на възпалени венци и гърло (гаргари), конюнктивити, кожни заболявания и др. като запарка от цветове или розова вода. Има и междинни видове лечебна роза (розови). У нас от години се ползват натурални или домашно приготвени средства от роза (трендафил).

Как да я използваме:

• Българското сладко от рози е отлично леко слабително средство (1-2 ч. л. сутрин на гладно).
• Домашно приготвената запарка от рози се ползва успешно външно за компреси и бани и вътрешно - за пиене, при много заболявания: нервни разстройства, дискенезии на жлъчните пътища, колити, конюнктивити, възпаления на устната кухина, кожни болести и др. Запарката се приготвя, като 2 с. л. листа от роза се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се 3-4 пъти по 1 винена чаша (за деца 1/4, 1/3 от дозата). Ползва се и за гаргари, промивки на очи и др., компреси.
• Ето и как се приготвя една чудесна, успокояваща и ароматна вана с рози (при неврози и безсъние): Няколко шепи листа от розовия цвят (могат да се прибавят и други успокояващи билки) се варят в 2 л вода за 15 мин. След киснене 30 мин се прибавят във ваната с умерено топла вода (банята е за 20-30 мин).
• Предлагаме ви и лесно приготвяща се домашна напитка, подходяща за горещините: в шише от минерална вода 1,5 л в чешмяна вода се накисват 5-6 розови цвята, покрива се с марля и кисне 1 денонощие в стая на слънчев прозорец. Прецежда се и се подслажда на вкус + 1/2 ч. л. лимонтузу.
• Мощен лечебен ефект има розовото масло: То действа противовъзпалително, противоалергично, отпуска спазмите. Прилага се в различни разтвори, комбинации и фармацевтични препарати при: белодробни, жлъчни болести, колити, кожни болести, алергии и др. Българската фармацевтична индустрия е създала много чисти или комбинирани препарати от розовото масло (розонол, розалин и др.).
• Розовата вода е незаменимо козметично и хигиенично средство за индустрията и домашно средство. Спокойно можете да прибавите някои от розовите продукти към назначеното ви лечение.

Автор: Д-р Анна АТАНАСОВА

Представяме Ви:

За да избегнеш пърхота, сменяй възглавницата на 2-3 месеца

Учените смятат, че именно от старите възглавници ние получаваме гъбички, предизвикващи пърхот. Продължителният период на експлоатация довежда до това, че във възглавницата се заселват колонии от микро...

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол ...

Дюля срещу безплодие

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Начало