Фасулът - най-балансираният продукт
Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни - това е ключът към доброто здраве, прекрасното самочувствие, хубавото настроение и способността да се наслаждаваме на всеки ден. Как може да изчислим всички тези калории, грамове и проценти, ще попитате вие? Не е трудно - просто трябва да изберете продукти, които сами по себе си са склад на хранителни вещества. Такъв продукт е фасулът.
Дъга от витамини и минерали
Фасулът е най-ценен със своите белтъчини, които в сравнение с „месните” се усвояват по-бързо и по-лесно. Това означава, че не се налага да претоварвате организма с излишна храна, за да си осигурите нужното количество белтъчини. Ако включите фасул в седмичното си меню, ще си набавите белтъчини и още полезни вещества (заедно с месото, което също е разрешено).
Фасулът е богат на витамини - С, РР, В1, В2, В6. Сред макро- и микроелементите, необходими на човешкия организъм, са цинк, мед и калий. Високото ниво на желязо също помага за защитата на организма срещу инфекции.
Избираме според собствения си вкус
Сортовете фасул са многобройни: бял, червен, черен... За да изберете този, който ви е нужен, трябва да се запознаете с краткото им описание.
Белият фасул за нас е като „роден” - със своя маслен вкус е превъзходен за супи или яхнии. Идеален е за задушаване и консервиране. От вас зависи да приготвите вкусни и здравословни ястия за всеки ден, или за празничната трапеза. Белият фасул е отличен диетичен продукт, защото ни засища и ни спасява от вредния навик да закусваме на крак.
Червеният фасул Кидни е идеален за приготвянето на супи, гарнитури и салати, използва се също за пълнене на сухи чушки и домати. Червеният фасул освен, че има приятен вкус, е украса за трапезата с ярката си вишнева окраска, която след термична обработка става розова. Съчетава се с различни подправки и напълно поглъща техния аромат.
Черният мексикански фасул привлича с необичайния си цвят. Един от основните продукти в кухнята на Латинска Америка и Карибите. Зърната са с черна кожа и кремаво месо и леко сладък вкус. Черният фасул се използва за супи, салати, яхнии, зеленчукови и месни ястия.
Фасулът „Черно око” - нежни зърна с ясно изразен аромат на зеленчуци. Няма нужда от предварително накисване и дълго готвене. Само за половин час - и ястието е готово. В Съединените щати от черен фасул приготвят традиционно новогодишно ястие наречено „Подскачащият Джон”.
Фасул Пинто - пъстри зърна, които след варене, придобиват розов цвят. Той се отличава с мек маслен вкус, който е универсален и подходящ за приготвянето на всяко ястие. Вярно е, че се накисва най-малко за 4 часа и се готви още час и половина. Но резултатът си струва.
Фасул Лима (мадагаскарски боб), наречен на Лима, Перу, където е открит около 1500-та година. Със своя маслен вкус е превъзходен за супи или яхнии и по-рядко за салати. Зърната са закръглени с подчертана бъбрековидна форма, а месото им е светлозеленикаво. Най-големият недостатък на масления фасул е, че е доста по-трудно смилаем от останалите видове фасул.
Фасул мунг - с дребни златисти зърна с жълто месо. Най-често се използва за приготвянето на бобови кълнове. Широко се използва за кулинарни експерименти с ястия на японската, корейската, китайската и индийската кухня. Не се нуждае от предварително накисване и, след като се приготви, има леко сладък вкус и аромат на ядки. Вари се не повече от 40 минути. Ако не сте любители на азиатската кухня, можете да приготвите от фасула мунг традиционни гарнитури и рагу. Този фасул няма да ви разочарова.
Големият избор може да бъде прекрасен повод, за да разнообразите своето меню с полезни и вкусни ястия с фасул.
Малки кулинарни тайни
Оставете фасула да кисне в студена вода една нощ или във вряща вода за 1-2 часа, след това излейте водата. Залейте отново с вода (на 1 чаша фасул 5 чаши вода) и загрейте до кипене. След като кипне, варете 10 минути на силен огън и след това на слаб огън, докато зърната омекнат. Добавете солта в края на готвенето, тъй като може да забави омекването на зърната.
Фасулът се съхранява в плътно затворени съдове на хладно и сухо място. Не смесвайте пресен фасул със стар, защото имат различно време на приготвяне.
Автор: Димитрина Даневска