Диетични рецепти » Дафиновият лист лекува много болести

 Дафиновият лист лекува много болести

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др.
По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То може да достигне до 10-15 метра височина. Листата са големи, дебели, с продълговата форма, блестящ тъмнозелен връх, издаващи приятен аромат. Цъфтят през април и май, съзряването е през ноември. Животът на лавровото дърво е от 100 до 400 години и днес се отглежда в промишлени количества. Листата се събират от ноември до февруари, сушат се на сухо и на сянка в продължение на 7-10 дни. За добиване на етерично масло се използват зелени и свежи листа.
Дафиновите листа трябва да се съхраняват в хартиен плик или в покрит съд. Срокът на съхранение на дафиновия лист в опаковка е 2 години.

Дафиновите листа са няколко вида

Средиземноморският дафинов лист - листата на лавъра се използват за подправка на супи, задушени ястия, туршии, пастети, яхнии.
Калифорнийският дафинов лист - листото на калифорнийското лаврово дърво е познато още като орегонска мирта, има вкуса на средиземноморския, но е малко по-наситен.
Индийският дафинов лист (теджпата) - листото на дървото Cinnamo-man teipata има леката миризма и вкуса на канела, по-близки до тези на китайската касия. Не е правилно да бъде наричан дафинов лист, защото е от друг род.
Индонезийският дафинов лист (даун салам, мантинг) не е добре познат на запад и се използва главно в Малайзия и Индонезия при приготвяне на месо, по-рядко на зеленчуци. Миризмата му е по-различна и по-слаба от другите дафинови листа.

Освен като подправка, дафиновият лист се използва и в народната медицина.

Препарати от него подобряват работата на сърцето, намаляват кръвното налягане, повишават апетита и работата на стомашно-чревния тракт, помагат при лечението на астма, възпалена кожа, унищожават вредните бактерии, вируси и гъбички.

• Обикновен дафинов лист се препоръчва да се дъвче при възпаление на венците.
• При лечение на диабет 20-30 листа се заливат с две чаши гореща вода. Настойката се пие сутрин преди закуска и на малки глътки през целия ден. Курсът е в разстояние на 15-20 дни. След това задължително следва прекъсване.
• При холицистити се приема лаврово масло, като се добавят 10-15 капки от него в млякото или чая.
• При алергии лаврово масло се слага по 5 капки на бучка захар, която се изяжда преди хранене.
• Като обезболяващо средство при ревматизъм и ревматоидни полиартрити се приема отвара от 2-3 нарязани листа, залети с 2 чаши гореща вода, която се оставя да кипи още 5 минути. Настойката се оставя 4 часа, прецежда се, течността се разделя на три равни части и се пие 3 дни на малки глътки в продължение на целия ден.
• При синузит се слага по 1 капка лаврово масло във всяка ноздра. Такова масло се продава в аптеките, но може да бъде приготвено и в домашни условия - 25 г нарязани дафинови листа, залети с 1 чаша рафинирано растително масло, остава се да престои една седмица и след това се прецежда.
Маслото може да се използва при кожни възпаления, абсцеси, рани и др. При заболяване на ушите се слага по една капка във всяко ухо.

Може ли да ни навреди?

Мнозина смятат, че дафиновите листа, употребени в по-големи количества, са отровни, но това не е доказано досега. Все пак в големи дози може да предизвика повръщане, тъй като прекалено стимулира храносмилателната система.

Дори маговете препоръчват дафиновия лист

Дафинов лист, който се отглежда у дома, предпазва всички живущи от болести и недоброжелателност. Ароматът на лавровия лист носи в живота позитивни изменения. Затова често хората вдъхват аромата му. В древността клончета от него са били слагани над люлките на бебетата. А влюбените, за да съхранят чувствата си, разделяли клончето на две части и всеки пазел своята част като зеницата на окото си. Хора на дълъг път си правели бастуни от лаврово дърво, за да се пазят от разбойници. Клончета от него се слагат и под леглата, за да не си и помисля никой от съпрузите да изневерява. А клончета под килима пазят дома от скандали и неканени гости.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Диета с бързо действие

Разработена от френски диетолог от Медицинския център по проблемите на здравето в Бордо, тя не само гарантира свалянето на излишните килограми, но го прави бързо. В допълнение към стройната фигура пол...

Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увелич...

Дюлята ще ви излекува от астма

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект. Когато се надхвърли оптима...

Начало