Диетични рецепти » Чесънът – домашният лекар

 Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6,5 % белтъчини, мазнини, захари, ефирни масла, витамините А, В1, В2, С, Е, РР, много микроелементи (калций, натрий, желязо, калий, сяра, селен, цинк, толкова необходими за нормалното функциониране на организма), фитонциди и стотина биологически активни съединения.

Какво лекува?

Благодарение на своя уникален състав чесънът е едно от най-разпространените средства в народната медицина. Той лекува много заболявания, сред които склероза и малокръвие. Чесънът снижава значително нивото на холестерола в кръвта, намалява вероятността от сърдечни болести, нарушенията на мозъчното кръвообръщение, подобрява функционирането на главния мозък и сърдечно-съдовата система.
Статистиката показва, че най-малко са онкологичните заболявания при онези групи население, в чиято храна се включват големи количества чесън. Освен това той притежава тонизиращи и регенериращи свойства и помага бързо да се премахне умората след тежко физическо натоварване.

Опитайте вълшебното лекарство при:

Малокръвие

Изчистете и измийте 300 г чесън, сложете го на дъното на 2-литрова бутилка, залейте го с 1 л спирт и го оставете в продължение на 3 седмици. След това от настойката приемайте по 20 капки 3 пъти дневно, разредени в чаша с топло мляко.

Чревни инфекции

От горната настойка вземайте по 20 капки преди и след храна.

Атеросклероза

В стъклен буркан смесете смлени в месомелачката 3 големи глави чесън и 3 лимона заедно с кожата и залейте сместа с 1,5 л охладена кипнала вода. Затворете плътно буркана и го оставете на топло в продължение на 1 денонощие. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти на ден 30 мин преди хранене.

Хипертония

Редовно консумирайте чесън (85-130 г на ден по време на обеда и вечерята). Ще видите как кръвното ви налягане ще са намали значително и ще се нормализира.

Стенокардия

Изчистете, измийте и смелете в месомелачката 5 глави чесън и прибавете към сместа сока от 10 лимона, добавете и 1 кг мед. След внимателно разбъркване, поставете сместа в стъклен съд, покрийте го с капак и го оставете на прохладно място 1 седмица. Вземайте по 4 ч. л. 1 път на ден, като спазвате строго процедурата на приема: преглъщайте сместа бавно, като след всяка лъжичка правите едноминутна пауза.

При бронхиална астма и пневмония

Извлечете сока от 130-170 г чесън. 1/4 ч. л. от прясноприготвения сок смесете с 3/4 ч. л. новокаин и използвайте получената смес за инхалации. Курсът на лечение е 10-15 процедури.

При възпаление на горните дихателни пътища

Залейте 1/2 ч. л. смлян чесън с 1/2 чаша кипяща вода. Загрявайте на котлона 5 минути на слаб огън. Кисне 45 мин. при стайна температура, после се прецежда и се пие по половин чаша 3 пъти дневно с промеждутък между приемите от 5 часа. (Сместа оказва благоприятно въздействие и при бактериални и вирусни инфекции).

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Какво да ядем след...

...изпит За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки. * Отдайте предпочитанията си ...

Метали? Приемайте ги вътрешно!

За да са здрави тялото и умът ни, освен от белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини те се нуждаят от цинк, мед, желязо и куп други елементи, присъстващи в Менделеевата таблица. Наистина, техните ко...

Среброто ни пази от вируси

През зимата и пролетта ние постоянно боледуваме - я грип ще ни налегне, я някоя настинка, кожата повяхва, косите ни се чупят и падат, и ние се превръщаме в пасивни заложници на тези болести. Но безнад...

Диета според звездите

Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...

Начало