Диетични рецепти » Шафранът - кралят на подправките

 Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и заради своята лечебна сила.

Само за знатни

В средните векове шафранът е бил ценен повече от златото. Древните лекари смятали, че шафранът въздейства на всички човешки органи и освен това ефективно обновява кръвта. В индийската медицина тази ярко оранжава подправка предписвали при нередовен и болезнен мензис, при климактериум, импотентност, безплодие, анемия, увеличие на черния дроб, истерия, депресия, невралгия, радикулит, кашлица, хроническа диария. Тоест практически при всяка болест. При това шафранът високо се е ценил не само на Изток. Петър I дори издал специална заповед за добавяне на шафрана във всички ястия, тъй като неговата миризма и вкус ободряват и здравите, и болните. И днес в някои азиатски страни с шафран лекуват болести на черния дроб, стомаха, гинекологични заболявания, а също така се прилага като стимулиращо и антиспазмолитично средство.

Лечител на бездетните

Също е известно, че шафранът влияе благотворно на женската репродуктивна система. Знаменитият древен лекар Авицена веднъж дал шафран на жена, която не можела да започне раждането и тя веднага родила. Обаче въпреки всичко шафранът по време на бременност е противопоказен, защото може да предизвика изхвърляне на плода (аборт). Опасно е и да се използва шафранът в големи дози, защото могат да се проявят неговите наркотични свойства.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Лечение с магданоз

Още жителите на древна Eлада и на Рим са познавали това вълшебно растение и ласкаво го наричали петроселинум - “растящо на камък”. У нас магданозът е любима подправка. Нека да добавим - и чудесно лека...

Рибата - истини и заблуди

Всяка риба е по-постна от месото Погрешно. Риби като сьомгата и скумрията съдържат 10 -15% мазнини,докато в свинското филе, бялото пилешко или телешкия стек те са не повече от 3 до 5 %. Разликата...

Йодът – от него зависи здравето ни

Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...

Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...

Начало