Диетични рецепти » Зеленият чай – четири плюса за фигурата

 Зеленият чай – четири плюса за фигурата

Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във вески магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата!
Днес са известни повече от 300 сорта зелен чай. При добрия листата са ярки по цвят, меки при пипане, еднакви по форма, плътни, трудно се разтриват между пръстите. Зеленият чай нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта, укрепва стените на съдовете, намалява артериалното налягане. Той тонизира нервната система и зарежда с енергия, а главното - спомага за отслабване.

Полезните съставки:

1. Калий - един от главните макроелементи на зеления чай. Тук той е 1,5 пъти повече, отколокто в сушените кайсии. На отслабващите е жизнено необходим - той стимулира работата на бъбреците, заставяйки ги да изхвърлят продуктите от разлагането на мастите и излишната течност.

2. Витамин С не само задължава организма активно да изгаря мазнините, но и защитава организма от образуващите се свободни радикали при този процес. В зеления чай аскорбиновата киселина е 4 пъти повече, отколкото в лимоните, и 10 пъти повече, отколкото в черния чай. Като мощен антиоксидант витамин С не позволява на свободните радикали да разрушат мембраните на клетките и молекулите, поддържащи колагена в кожата, и не давайки възможност да “увисва” по време на отслабващия маратон.

3. Витамин Р се слави с антиоксидантния ефект, усилва аналогичното действие на витамин С. По неговото съдържание листата на зеления чай изпреварват всички известни растения. Четири чашки задоволяват дневната потребност от този витамин при тези, които намаляват теглото си.

4. Кофеинът повишава нивото на обмяната на веществата и разлага подкожната мазнина. Той в чаения лист е 1,5 до 3 пъти повече, отколкото в кафеените зърна, но при това той действа по-меко, не предизвиква учестяване на пулса и безсъние, защото се явява не изолирано, а в комплекс с танина.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...

Ряпата лекува артрит

Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

Ананасът - доктор вкъщи

Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ан...

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Начало