Диетични рецепти » Супер подправката: куркума

 Супер подправката: куркума

Постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време. В аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин

Куркумата е многогодишно тревисто растение

от семейство джинджифилови със силно разклонено коренище. В корена се съдържа пигментът куркумин и е в достатъчно много малко количество, за да оцвети ястието в хубав жълто-оранжев цвят. Има приятен едва доловим аромат и леко парлив вкус. Подправката произхожда от Индия. В националните кухни на Индия и Средна Азия задължително приготвят пилафа с куркума. Но тя е традиционна подправка и в Англия, където се добавя в омлетите, месните ястия и сосове. Когато се готви пилаф, куркумата се прибавя преди да се сложи оризът, а в задушено месо със зеленчуци се добавя по време на готвенето или 5 минути преди да е готово ястието, когато водата почти се е изпарила. Освен това, подправката има целебни свойства и в Ориента се използва като лекарство.

Целебните свойства на куркумата

Куркуминът - активната съставка на куркумата има почти магическо лечебно действие. Противовъзпалителните свойства на куркумина са били известни в китайската и аюрведическата медицина в продължение на хилядолетия.
Но с навлизането на традиционната ориенталска кухня в западните страни, съвременната наука започна да изследва лечебните свойства на подправката.
Куркуминът е около 5% от куркумата. Той е антиоксидант и притежава противовъзпалителни свойства. Куркуминът също помага за синтеза на антиоксидантния ензим глутатион.
- Като антиоксидант, куркуминът се бори със свободните радикали, които причиняват стареенето на клетките. По този начин, постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време.
- При изследванията на куркумина като възможен лек за артрит, той показва още по-голяма ефективност при намаляване на болката и увеличаване на гъвкавостта на ставите от очакваното.
- Също така бе доказано, че куркуминът нормализира функцията на черния дроб и жлъчния мехур.
- Други изследвания са доказали ефикасността на куркумина в потушаването на токсичните амилоидни плаки, които се считат за основната причина за болестта на Алцхаймер.
- В допълнение, куркумата притежава жлъчеобразуващо и жлъчегонно действие, увеличава антитоксичната функция на черния дроб, намалява отделянето на стомашен сок с неговата киселиннност, намалява нивото на холестерола в кръвта.
- Етеричното масло, което се съдържа в куркумата, забавя растежа на бактериите.
- Изследванията на хора, чиято диета включва по-голямо количество куркума, са показали по-нисък процент на онкологични заболявания сред тях. Защото куркуминът забавя растежа на раковите клетки.
Неотдавна, западната медицина започна да използва екстракт от куркумин като допълнение към традиционното лечение на рак, за да намали дозата на лекарствата, които са токсични. Е, източната медицина отдавна използва тази чудесна подправка за лечение на рак.

Как се приема куркумин

Куркуминът, със сигурност не е токсичен. В екстремни случаи, при лечение на онкологични заболявания, пациентите приемат до 6 г екстракт от куркумин дневно, и никакви токсични странични реакции не са били открити. И тъй като куркумата съдържанието на куркумин е само 5% в подправката, използването й в храната не е ограничено.
Куркуминът има благоприятен ефект върху здравето, само ако се приема правилно. Проблемът е, че стомахът и тънките черва не го пропускат в достатъчни количества в кръвта, за да проникне в клетките. Но този проблем се решава лесно, ако куркуминът се комбинира с мазнини. Полезни са всички видове мазнини: растително масло и краве масло, подправки за салати, млечни продукти, сирена, тлъсти меса и риба, ядки.
Също така беше установено, че топлинната обработка повишава усвояването на куркумин, както и едновременният прием на известно количество черен пипер. Ето защо, в пилешко с къри е чудесен начин да се използва куркумин. Ето един прост вариант за прием на куркумин: 1-2 чаени лъжички куркума се разтварят в чаша топло прясно мляко.
Сега в аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин. Те са затворени в специална обвивка, благодарение на която куркумина се абсорбира правилно.
Когато нямате нужда от ускорено лечение, тогава от 1 до 3 чаени лъжички куркума на ден са достатъчни, за да излекувате организма и да забавите стареенето - евтино, ефективно и безопасно.

Куркумата дарява красота

Куркумата има благотворен ефект директно върху кожата. Тя е отлична основа за маски и ексфолианти, със заздравяващия си, антибактериален и пропивовъзпалителен ефект.
- На Изток, куркумата се поставя на рани и изгаряния. Куркумата може успешно да лекува акне. Не се притеснявайте, ако кожата ви придобие жълтеникъв оттенък - горещата вода ще го отмие.
- Индийските жени използват паста от куркума за лечение на косопад. Куркума на прах се разрежда с топла вода или растително масло и се нанася на корените на косата и кожата на главата за половин-един час. След това се измива.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Мангото сваля по килограм на седмица

Ако искате да свалите за една седмица един килограм от теглото си - яжте манго. Този факт е установен от диетолози след тествания на плода и семената му. Оказало се, че екстрактът, приготвен от семена...

Покълналите картофи крият риск

В тях се съдържа отровното вещество соланин. Ако някой има лошия късмет да консумира такива картофи, много скоро след това ще почувства гадене, ще му се иска да повръща, ще получи парене в гърлото, из...

Калината - помага на жените

За лечебни цели се използват плодовете, кората, цветовете и даже семената и листата на калината. Плодовете се събират през септември, кората – през ранната пролет, а цветовете – по време на растежа пр...

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Начало