Диетични рецепти » Лечебните свойства на магданоза

 Лечебните свойства на магданоза

Наистина - от това неизискващо грижи тревисто растение се заинтересували за първи път жителите на древна Елада и Рим и ласкавото нарекли петроселинум - "растящо на камък". От латинския му корен името преминало в полския и руския език като "петрушка". У нас магданозът е любима подправка. Нека да добавим - и чудесно лекарство. Растението се използва в обичайното и диетичното хранене като подправка към супи, месни блюда и салати. Ако подъвчете пресен магданозен корен, може напълно да се избавите от неприятния дъх от устата.
Подправката оказва общоукрепващо, потогонно, пикочогонно, спазмолитично, камъноразтварящо и болкоуспокояващо действие. Растението тонизира гладката мускулатура, приема се като витаминно средство - на първо място при недостиг на витамин С и при изтощение.
Магданозът помага да се изведат от организма соли и пикочна киселина, което е много важно при отоци, подагра, полиартрити. Приема се за избавяне от прекомерна потливост. При затлъстяване, заболявания на черния дроб и бъбреците се използва корен от магданоз. Пресният магданозен сок разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур. Полезен е при острите и хроничните болести на пикочния мехур.
При маточни кръвоизливи, атония на червата и пикочния мехур, при сърдечни и бъбречни отоци е полезно да се приемат по 1-2 ч. л. пресен сок от корените на магданоза 3 пъти дневно. По данни на чужди изследователи при редовна употреба стръковете и коренът на растението забележимо понижават кръвната захар, затова магданозът активно се включва в диетата на диабетиците.

Изпитани рецепти

• 1/2 ч. л. магданозено семе старателно се разтърква и се залива с 400 мл хладка вода. Течността престоява 8 часа и се прецежда. От настойката се приемат по 2-3 с. л. на всеки 2 часа при атония на червата и пикочния мехур и като пикочогонно средство.
• При сърдечни отоци, бъбречно-каменна болест и възпаления в пикочния мехур, при холецистопатия, нарушен менструален цикъл и за подобряване функциите на половите жлези се препоръчва да се приема прах от магданозени семена по 1/2 г 2-3 пъти дневно 30 мин преди хранене.
• 4ч.л. прах от семена се заливат с 1 чаша кипяща вода. Кипи 10-20 мин на слаб огън, после се изстудява и прецежда. Пие се по 1 с. л. 4-6 пъти дневно.
• 1 ч. л. семена се пускат в 1 чаша с хладка вода. Престояват 8 часа. Приема се по 1/4 чаша 4 пъти на ден.
• При бъбречнокаменна болест, при остър и хроничен цистит се заливат 30 г смлени магданозени стръкове с 200 мл вода. Поставя се на огъня, докато закипи (в плътно затворен с капак съд). Ври 5 мин, изстудява се и прецежда. Приема се по 2 с. л. 3 пъти дневно.
• Пресен сок от магданозени листа има добър ефект при треска. Приема се по 2 ч. л. 3-5 пъти на ден.
• При аденом на простатата 1 с. л. смлени магданозени корени се заливат с 300 мл кипяща вода. Кисне 8-10 часа. Цялата настойка се изпива за един ден по 1 с. л. на един прием.
• При нарушаване на менструалния цикъл, сърдечни отоци, бъбречни и чревни колики, метеоризъм, остър и хроничен простатит 4 ч. л. сухи или пресни корени се заливат с 300 мл кипяща вода. Престояват 8-10 часа. След като настойката се прецеди, от нея се приема по 1 с. л. 3-4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
• При хроничен гастрит с понижена и нулева киселинност се заливат 3 ч. л. сухи или пресни магданозе-ни корени с 200 мл кипяща вода. Престоява 8-12 часа в захлупен съд и се прецежда. Приема се по 1 с. л. 4 пъти дневно 30 мин преди ядене.
• При бъбречнокаменна болест 2 с. л. смлени корени са заливат с 2 чаши кипяща вода. Киснат 2-5 ч и настойката се прецежда. Пие се по 2 с. л. 4 пъти дневно 20 мин преди хранене
• При затруднено уриниране е полезно да се пие отвара (25 г смлени корени на 400 мл вода). Вари се, докато обемът се намали на 240 мл.
• Народните лечители предлагат и друга рецепта от магданозени листа. 800 г листа внимателно се измиват, обливат се с кипяща вода (оставя се водата да се стече). След това се нарязват на дребно, поставят се в тенджерка и се заливат с мляко, така че да го покрие напълно. Тенджерата се поставя в слаба фурна, докато млякото се задуши, но без да кипи. Прецежда се и се приема по 1-2 с. л. на всеки час.

ВНИМАНИЕ! Подправката предизвиква силно съкращаване на матката, ето защо е противопоказна при бременност и при жени, които правят чести аборти. Страдащите от нефрит също трябва да се въздържат от употребата на магданоз.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Отслабваме с диня

Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Динената диета - за хора от всяка в...

Хранене при атония на червата

Тази болест се характеризира със забавена перисталтика и е съпроводена от запек, болки в корема, отоци, липса на апетит, натрупване на ненужни вещества в черния дроб, стомаха и другите органи. С атони...

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Начало