Диетични рецепти » Мушмулата - неподозираното лекарство

 Мушмулата - неподозираното лекарство

Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вкус и семена с твърдост на костилка. Мушмулите се берат през септември и октомври. В началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява.Трябва да се берат внимателно, без брулене и тръскане,защото лесно се набиват. Когато брането е преди осланяване, плодовете трябва да се поставят в сандъчета или касетки на дебели от 40 до 50 см пластове и да се съхраняват на хладно и проветриво място. По този начин могат да се запазят до два месеца. Ако са разстлани много на тънко, мушмулите изсъхват, спаружват се и стават негодни за консумация. По време на доузряването мушмулите трябва редовно да се преглеждат,като силно омекналите и смачкани плодове веднага се отстраняват и консумират,тъй като плесенясват и повреждат останалите.
При бране след слана, когато вече са омекнали, мушмулите трябва да се консумират или да се преработят веднага, понеже са нетрайни и бързо загниват. Добре узрелите и угнили мушмули съдържат 70 % вода, 5 % целулоза и 15-20 % захари, както и редица ценни микроелементи: цинк, ванадий и др. Заслужава да се отбележи наличието в плода на органични киселини: ябълчена, лимонена и др., които влияят благоприятно на кръвоносните съдове и нервната система.
За нормалното храносмилане и като лекарство при редица болестни смущения на стомашно-чревния канал особено значение имат пектинът и пектиноподобните вещества, достигащи до 2 г%. Те подпомагат по-пълното освобождаване на организма от отровните вещества, които се образуват при разграждане на хранителните продукти.
Плодовете и приготвяните от тях хранителни продукти действат възбуждащо върху жлезите с вътрешна секреция и храносмилателната система и са особено полезни при намалени функции на тези органи. Препоръчват се при болести на жлъчката, бъбреците и черния дроб. А в неомекналите и недоузрели плодове се съдържат по-големи количества дъбилни вещества, които действат затягащо при стомашно-чревни разстройства.
Народната медицина използва лечебните качества на мушмулата против диария. Листата на дървото, брани по време на цъфтежа, добре изсушени, се използват като отвара, приготвена в съотношение една супена лъжица сушени листа на една водна чаша вряща вода. Така приготвената отвара служи и за гаргара при възпалителни процеси на гърлото (ангини, фарингити).
Зелените плодове като отвара се прилагат при възпалителни процеси на тънкото и дебелото черво (ентерити, колити) и язва.
Като профилактично средство против атеросклероза е отчетен добър резултат сред жителите на Кавказ.
Мушмулите се консумират предимно сурови. Ако се радвате обаче на изобилие от плодове, може да си направите чудесно

Вино от мушмули

За всеки килограм прясно набрани, узрели плодове е нужен захарен разтвор от 5 л вода, която е вряла около 15 мин с 600 г захар.Накрая се прибавя 1 ч. л. лимонена киселина. Плодовете се поставят в подходящ стъклен съд с широко гърло, заливат се със захарния разтвор и се държат при стайна температура. За да се ускори ферментацията, добре е още в началото да се прибавят 5-10 г прясна мая за хляб, размита в чаша хладка вода. Само след 2-3 дни питието започва да ферментира.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Китайско самоизтезание за здраве

Може и да прозвучи смешно, но упражнението, което ви предлагаме, е полезно за всички хора (без страдащите от хемофилия и онкологични заболявания). При това не изисква специално приготовление. Достатъч...

Овесът – лекарство и козметично средство

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...

Какво рискуват жените?

Дамите с продължителен (над 35 дни) или нередовен месечен цикъл са изложени на двойно по-голяма опасност да се разболеят от диабет в сравнение с тези, които имат редовен мензис (на всеки 24-31 дни). Т...

Диета след операция на апендикса

Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки. Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета? Това с...

Начало