Диетични рецепти » Гроздовите семки са силни антиоксиданти

 Гроздовите семки са силни антиоксиданти

В съвременните условия все повече нараства интересът към антиоксидантите – вещества, които очистват организма от вредните свободни радикали и пречат за развитието на много болести. Тези вълшебни вещества се съдържат и в гроздовите семки.

Семената на гроздето (особено червените сортове) наистина са много полезни.
Историята им е интересна – преди векове французите са ги използвали за лечение на скорбут, тромбофлебит, трудно зарастващи рани. По-късно френската диетология, която е сред водещите в света, изучава подробно гроздето и неговите продукти. Неслучайно червеното вино е издигнато в култ от французите.
Доказано е, че семената на гроздето съдържат биологично активни вещества, които са по-силни около 20 пъти от витамин С и около 50 пъти по-мощен антиоксидант от витамин Е. Основните полезни действия на тези вещества (флавоноиди и проантоцианиди), извършват чудеса в човешкия организъм. Те имат силно изразено противовъзпалително действие, също и антиалергично. Намаляват пропускливоста на клетъчната мембрана, на капилярите и тяхната чупливост, увеличават съдържанието на витамин С в тях. Имат силен афинитет към възпалените тъкани – прикрепват се към бактериите и ги унищожават, спират разрушаването на тъканите от възпалението.

Особено полезен е ефектът
от активните вещества на семето от грозде върху сърдечно-съдовата система. Те противодействат на атеросклерозата като намаляват холестерола в кръвта и заздравяват вътрешния слой на артериите (ендотела), което днес се приема като важен фактор в борбата с образуването на атеросклеротични плаки. Пречат за слепването на тромбоцитните плочици и образуването на тромби в кръвоносните съдове. Умерено понижават повишеното кръвно налягане. Повишават еластичността и издръжливостта на колагена в организма, което противодейства на много болести и на процесите на стареене.

За кого са полезни?
Поради тези качества, биологично активните вещества от семките на гроздето се препоръчват на: хората с алергии, имунни нарушения, често боледуващи от различни възпаления, хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, възрастните хора, страдащите от разширени вени и тромбофлебит, възпаления на венците, ставни болести и др.
Ще си набавите тези силни антиоксиданти, като консумирате грозде със семки или биологично активни хранителни добавки, включващи вещества от гроздовите семки.

Автор: д-р Ана Петкова

Представяме Ви:

При ставни проблеми - прочистване с оризова диета

Използва се продълговат ориз, който се почиства и 1 препълнена ч.ч. от него се употребява за 1 ден. Измива се в 7 води, после за няколко часа се накисва. Сварява се по традиционния начин, не се използ...

Храната - начин на употреба

Колкото и да сме убедени, че знаем всичко за диетите, рационалното хранене, полезните съставки на продуктите, разумните комбинации между тях и т. н., все пак има неща, с които не сме съвсем наясно. Да...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Бутрак – лечебни свойства

Бутракът (Bidens tripartita L) е плевел. Той е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, с дръжки, дълбоко триразделни...

Начало