Диетични рецепти » Метали? Приемайте ги вътрешно!

 Метали? Приемайте ги вътрешно!

За да са здрави тялото и умът ни, освен от белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини те се нуждаят от цинк, мед, желязо и куп други елементи, присъстващи в Менделеевата таблица. Наистина, техните количества в организма ни са направо нищожни, но затова пък ползата от тях е огромна. Също както и вредата, в случай че ни липсват.

СИМПТОМИТЕ

Задъхвате се, бързо се уморявате, издръжливостта ви на физическо натоварване е сведена до нула.

Нуждаете се от... ЦИНК

Неотдавна проведени изследвания доказват, че при недостиг на цинк в дневното ни меню активността на червените кръвни телца (еритроцитите) се снижава с 40%. И понеже основната задача на въпросните телца е да доставят
кислород на клетките, при наличие на цинков дефицит започваме да дишаме много по-трудно, в организма се натрупва въглероден двуокис. Той би трябвало да се изхвърли от белите дробове, но това не става, тъй като еритроцитите едва-едва се влачат по вените, мечтаейки си напразно за лъжичка цинк. Освен всичко друго този толкова полезен метал отговаря и за пречистването на организма от млечната киселина, чийто излишък причинява мускулна умора. Без достатъчно цинк в тялото си при всяко усилие, даже най-незначителното, човек получава сърцебиене, трудно диша, усеща непреодолима тежест.

Къде да го търсим?
Една свинска пържола и филия пълнозърнест хляб съдържат три пъти повече цинк от същото количество пилешко без тлъстини - храна, която сме свикнали да смятаме за диетична. Ценният метал присъства и в говеждото, сиренето, раците, зрелия боб.

СИМПТОМИТЕ

Често ви тече кръв от носа, кашляте, температурата ви е повишена.

Нуждаете се от... МЕД

Преди близо две хиляди години бижутерите престават да я смятат за благороден метал, но въпреки това медта е много по-важна за здравето ни от платината и златото. Учените от Северна Каролина са установили, че клетките, съдържащи нормално количество мед, убиват 2 -3 пъти повече бактерии от тези, на които тя липсва. И тъй като именно от нея зависи скоростта на реагиране на имунната ни система, няма защо да виним за грипа или хремата си колегите и спътниците от градския транспорт - истината е, че не ни достига мед.

Къде да я търсим?
Обърнете особено внимание на закуската. Порция овесени ядки, шепа стафиди, препечена филия хляб и чаша горещ шоколад съдържат около 1 /3 от всекидневната доза мед, необходима на всеки човек. Богати на този метал са и маслините, кашуто, сьомгата.

СИМПТОМИТЕ

Влошаване на паметта и способността за концентрация.

Нуждаете се от... ЖЕЛЯЗО

Установите ли, че не ви е лесно да запомните и елементарна информация,
че сте забравили телефонния номер на най-добрата си приятелка, че трудно и бавно съобразявате, значи ви липсва желязо. Кръвта престава да снабдява мозъка с необходимото му количество кислород, умствената активност се превръща в умствена пасивност, главата ни сякаш се изпразва, мисловният процес започва да ни уморява. За да не ни се случи всичко това, налага се всекидневно да приемаме по 20 мг желязо - количество, което се съдържа в две пържоли.

Къде да го търсим?
Богати на желязо са месото, бобовите растения, ябълките. Не бива да пренебрегваме и витамин С, съдържащ се в цитрусите, тъй като той подпомага по-пълноценното усвояване на желязото.

СИМПТОМИТЕ

Тялото ви изведнъж се съсухря, костите ви стават чупливи, зъбите се рушат.

Нуждаете се от... БОР и ФОСФОР

Малко известният бор пречи на калция, отговарящ за здравината на костната система, да напусне организма ни, без да остави и следа. По-големите запаси бор пък ни помагат да се преборим с артрита, а колкото до фосфора, както доказаха напоследък британските учени, той допринася за по-доброто усвояване на калция - идеалното съотношение между тях в тялото ни трябва да е 2:1 в полза на калция. В противен случай не ни мърдат счупените китки, глезени, тазобедрени стави и прочее, развалените зъби, омекналата черепна кутия.

Къде да ги търсим?
В яйцата с бекон, прясното мляко, портокаловия сок, сиренето, пилешкото.

СИМПТОМИТЕ

Главоболие, безсъние.

Нуждаете се от... МАГНЕЗИЙ

Без него наличният в организма ни калций започва да се „бунтува", прониква насилствено в клетките, изграждащи кръвоносните съдове, и всява хаос в дейността на ферментите. В резултат кръвоносните съдове се свиват и всичко завършва със силно главоболие. Когато не ни достига магнезий, ние сме и пре-възбудени, трудно заспиваме, не можем да седим на едно място.

Къде да го търсим?
Във варените картофи, броколито, топеното сирене, прясното мляко, бадемите, рибата, бананите и меда.

СИМПТОМИТЕ

Безпокойство, умора, променливо ниво на кръвната захар.

Нуждаете се от... ХРОМ

Хромът има доста странно поведе-ние - постоянно се стреми да напусне организма ни. Изхвърляме го с потта, екскрементите, урината, затова и трябва да направим всичко възможно да го задържим, тъй като ни спестява проблемите с холестерола и кръвната захар, т. е. предпазва ни от диабет и атеросклероза.

Къде да го търсим?
Дневната доза хром ще си доставите с порция месо, сготвено с необелени картофи и зеленчуци. Ако пък водата, която пиете от чешмата, е много варовита, нямате кой знае какви основания да се боите от дефицита на този метал.


3 метала, които изобщо не са ни нужни

Кадмий
Намира се в цигарите, химическите торове, чешмяната вода, течаща ръждива от крановете. Отравянето с кадмий може да предизвика сърдечни пристъпи и инсулти, освен това металът повишава кръвното налягане и увеличава простатата. Най-добра защита срещу него са продуктите, съдържащи много витамин С и цинк.

Живак
Ще го откриете в промишлените отпадъци и на гробищата за автомобили. Има го и в атмосферата на всички индустриално развити страни, затова да се избавим от него е практически невъзможно - с храната и въздуха, който дишаме, живакът попада в човешкия организъм. Симптомите на неговото нежелано присъствие са умора, загуба на жизненост, нарушения в съня, нервни разстройства. В такъв случай лекарите препоръчват приема на масивни дози витамини А, С и Е, както и на селен.

Олово
Също като живака и то е неизбежен спътник на техническия прогрес. Най-големи количества от него има в цигарения дим, пушека на заводските комини и изгорелите автомобилни газове. Прониква в организма чрез дихателните пътища, предизвиквайки необясними спадове в настроението и повишавайки кръвното налягане. В големи дози води до безплодие и дори до смърт. С оловното отравяне можем да се борим, като приемаме големи количества витамини А и С и калций.

Автор: Ирена Йовчева

Представяме Ви:

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се ра...

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Лечебната сила на дафиновия лист

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др. По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То мо...

Начало