Диетични рецепти » Развенчаните митове

 Развенчаните митове

Нашите родители, самите ние, а по всяка вероятност и децата ни ще прекарат своя живот под знака на най-различни заблуди и митове, свързани с това, което всеки ден слагаме на масата си. Прясното мляко е вредно, от хляба се напълнява, не бива да се яде месо вечер, маргаринът е безопасен за хората с атеросклероза... Сляпата вяра в тези и в купища други неистини може да съсипе здравето ни, ако те не бъдат разобличени навреме. Със задачата са се нагърбили френските диетолози и дано някой ги чуе.

Прясното мляко е вредно за вече порасналите

Твърде съмнително твърдение. Вярно е само това, че когато човек достигне физическа зрялост, активността на ферментите, произвеждани от организма му и участващи в усвояването на млякото, намалява. Такива хора обаче си знаят, че имат непоносимост към прясното, и минават на кисело мляко. Останалите се чувстват прекрасно, пиейки по ча-ша-две дневно от бялата течност, която между другото се препоръчва при много заболявания. Не бива да се забравя и най-важното. Млякото е основен източник на калций, без който е невъзможна нормалната функция на нервната, сърдечносъдовата и мускулната система. То оказва влияние върху съсирването на кръвта, заздравява стените на кръвоносните съдове, активизира обмяната на веществата.

Солта трябва да се сведе до минимум

От този жесток съвет най-много си патят тези, които искат да отслабнат. Разбира се, те, както и страдащите от глаукома, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците, черния дроб, трябва да намалят солта, понеже допринася за задържането на течности. Това обаче не е повод за безпокойство за здравите хора - техният организъм сам регулира приема й, заставяйки ги да редуват ястия с различна концентрация на солта. В същото време недостигът на „бялото злато" може да се окаже опасен, тъй като се стига до нарушение в процеса на изхранване на клетъчните тъкани, образува се по-голямо количество жлъчен сок, променя се химичният състав на кръвта.

От маргарина не се дебелее и той не води към развитие на атеросклероза

Заблудата е двойна. На първо място, количеството калории е почти еднакво в маргарина и в маслото. На второ, маслото съдържа вещества, изключително полезни за нормалното функциониране на сърдечния мускул и за запазването на паметта до дълбока старост. Изследвания, проведени наскоро от учени от университета в Монпелие, доказват, че при замяната на маслото с маргарин съдържанието на полезния холестерол в кръвта намалява 5 пъти, понижава се еластичността на кръвоносните съдове и така лесно се стига до развитие на атеросклероза. От всичко казано дотук излиза, че за излишните си килограми не бива да виним маслото и да се отказваме от него - достатъчно е да си хапваме по 10 г дневно (това са само 75 калории), за да сме сигурни, че даваме на организма си прилична доза от толкова полезните за него витамини А и Е.

Преди лягане не бива да се яде храна, богата на протеини

Вместо да следвате сляпо подобни съвети, по-добре се вслушайте в организма си. Той няма да ви се разсърди заради вечеря, съставена от печено нетлъсто месо или риба и салата, но определено ще ви отмъсти с бодърстване до посред нощ, ако му поднесете само плодове или зеленчуци. Най-много се боят от вечерята хората с излишни заоблености, но те пък биха могли да вземат пример от французите, които:
* винаги вечерят
* хапват си само вкусни неща, понякога доста късно
* не пълнеят.
Оказва се, че всичко зависи от това, колко калории сте погълнали през деня и каква е физическата ви активност.

Надебелява се от спагети, от бира, от месо

Всъщност спагетите и макароните съдържат 1,5 пъти по-малко калории от същото количество пържени картофи. Истината е проста - напълнява се не от тях, а от маслото, сиренето, соса, с които ги консумираме. София Лорен например яде всеки ден спагети, но само със сос от пресни домати и няма основания да се оплаква от фигурата си. Да не забравяме и факта, че в нетлъстото свинско и в пилешкото без кожа калориите не
са кои знае колко - опасността е по-скоро в гарнитурите към тях. С една дума, от пържола и зеленчукова салата надали ще напълнеете, също както и от бирата - около 100 калории за половин литър. Работата е там, че биреното коремче се получава от огромни количества пенлива течност, изпити с калорично мезе.

Газираните напитки допринасят за появата на целулит

Това широко разпространено и абсолютно невярно убеждение се дължи на аналогията между мехурчетата в напитката и вида на клетките, нападнати от т. нар. портокалова кожа, В действителност, ако не са подсладени, газираните напитки са об-солютно безопасен начин да утолим жаждата си, особено през лятото. Единствената малка неприятност, която са в състояние да ни причинят, е гърго-ренето в стомаха.
Вместо ga се ядат пресни плодове, трябва да се пият сокове от тях
Твърде спорна констатация, като се има предвид, че в чаша портокалов сок има около 100 калории, а в един средно голям портокал те са 60. При това, изяждайки плода, човек се засища, докато сокът само изостря апетита.

Децата порастват по-бързо благодарение на супата

Растежът няма нищо общо със супите, но не може да се отрече, че те, стига да са домашно приготвени, са чудесен източник на витамини, минерали, олигоелементи и фибри (ако съдържат нарязани на парчета зеленчуци). С една дума, давайте супа на децата си и организмът им ще се развива по-пълноценно. Ръстът? Той зависи най-вече от генетичното наследство.

Най-богатата на желязо храна е спанакът

Нищо подобно. Зеленчукът, на който толкова много хора се мръщят, наистина е богат на желязо, но то се усвоява доста трудно от организма. Спанакът съдържа 4 мг желязо за 100 г, проблемът обаче е в това, че тялото ни задържа само 5% от погълнатото със спаначено пюре или яхния количество. В същото време той усвоява 25% от же лязото, доставено му посредством месо, черен дроб, дреболии. Оказва се, че за да си осигурим желязото, присъстващо в стограмова пържола, ще се наложи да изядем цели два килограма спанак.

Кафето влияе зле върху сърцето

Това е така, но само ако се прекали с количество то. Шест кафета на ден наистина повишават нервната възбудимост и усилват сърдечния ритъм, но едно или две за удоволствие няма да ви причинят нищо лошо. Ако се пие умерено, кафето изостря вниманието, стимулира интелектуалната дейност, позволява ни да останем бодри по-дълго време и намалява усещането за умора. Злоупотребата с напитката пък се изразява в пристъпи на безпокойство, неспокоен сън, треперене на крайниците, сърцебиене.

Уискито е полезно за артериите

Не е така. Единствено червеното вино, и то не повече от чашка-две дневно, действа благоприятно върху сърдечносъдовата система. Концентратите ограничават възможността да се образуват тромби и разреждат кръвта, но пък причиненото от тях разширяване на кръвоносните съдове създава риск от кръвоизливи и инсулти. На всичко отгоре любителите на качествено уиски са принудени да поглъщат повече концеро-генни вещества - бензопирини, отделяни при обга-рянето с пламък на дъбовите бъчви, в които отлежава.

Консервираните плодове и зеленчуци губят витамините си

Това е вярно, когато става въпрос за старомодните технологии на консервиране. Съвременните обаче позволяват хранителните качества на плодовете и зеленчуците да бъдат добре запазени. Така например витамин С се съхранява до 50% от началното количество, витамините от група В - до 80%. Все още не е намерен начин свръхчувствителните към въздуха и светлината витамини A, D, К и Е да се задържат в опаковките с термично обработени плодове и зеленчуци.

Фосфорът от рибата е чудесен за паметта

Фосфорът наистина участва в някои химични реакции, протичащи в мозъка и свързани с интелектуалните ни способности. Интересното е, че го има в почти всички храни с изключение на олиото и захарта. За жалост 100 г риба съдържат от 200 до 250 мг фосфор, нищожно малко в сравнение със соята, орехите, зрелия боб, лещата, шоколада. От всичко това следва, че като източник на фосфор рибата не представлява кой знае какъв интерес. Тя обаче в никакав случай не бива да се пренебрегва заради изключително високото съдържание на йод в нея - недостигът на йод в организма на подрастващите може да създаде сериозни проблеми със запаметяването и интелектуалното им развитие.

Пиенето на чай, докато се храним, е полезен навик

От няколко години както лекарите, така и ние сме склонни да приписваме какви ли не чудодейни свойства на чая, особено на зеления. Това обаче не означава, че той трябва да е винаги на масата ни. Консумиран по време на ядене, чаят пречи на усвояването на желязото, съдържащо се в храната, и това е твърде опасно за анемичните и за бременните жени. Затова пийте чай, но между отделните хранения и винаги десертирайте с плод, богат на витамин С - портокал, киви, мандарина, ягоди, малини. Въпросният витамин дава възможност на организма ни да извлече от продуктите три пъти повече желязо от обичайното.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Овесът – лекарство и козметично средство

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...

Мушмулата - неподозираното лекарство

Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Месото и диетите

Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг п...

Начало