Диетични рецепти » 10 мита за вталяването

 10 мита за вталяването

Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за храната и нейното въздействие върху организма.

Можем да консумираме плодове и салати в неограничени количества

Нищо подобно. Наистина в тях има двойно по-малко калории в сравнение с тлъстото месо и пърже ните картофки, затова са за предпочитане. Но не зависимо от вида на храната, когато прека лим с количеството, излишъкът неминуемо се натрупва там, където най-малко искаме. А що се отнася до „ниско калоричните" салати - те със сигурност не се сервират в заведенията. Затова по-добре си поръчайте свинска пържола, отколкото салата, потънала в олио или майонезен сос. На силуета се отразяват добре единствено блюдата от пресни зеленчуци, подправени само с лимонов сок и няколко капки зехтин.

Щом спортуваме, можем да ядем каквото си искаме

Илюзия. След една минута във фитнеса ние се разделяме с около 10 ненужни калории. Същото време, но прекарано на масата за хранене, ни натоварва със 100 нови. Изводът - физическите усилия ни поддържат в добра форма и нищо повече. Ако пък след всеки спортен „подвиг" се възнаграждаваме с нещо сладко, прогнозите относно показанията на кантара не са никак добри.

Няма смисъл да броим калориите - важното е да избягваме мазнините

Самозалъгване. Според диетолозите наднормените килограми са следствие не толкова от консумацията на тлъсти храни, колкото от поглъщането на излишни калории. Всеки грам мазнина вкарва в организма 9 калории, а същото количество въглехидрати или протеини - 4.

Ако гладуваме, за една седмица ще свалим няколко килограма

Напълно погрешно. Лишено от достатъчно храна, тялото черпи гликоген от мускулите и черния дроб. Когато гликогенът свърши, организмът започва да се зарежда с енергия от мускулите, в резултат на което двигателната система отслабва и се стига до увреждане на вътрешните органи. Трябва да знаете, че без опасност за здравето си, можете да сваляте само до 800 г на седмица. Въоръжите ли се с търпение и преследвате ли разумно поставената цел, за половин година ще „олекна с цели 20 килограма.

Щом метаболизмът ни е забавен, нямаме шанс да отслабнем

Пълна лъжа. Ако спортувате редовно и изгаряте толкова калории, колкото поглъщате, ще изглеждате по-стройни и по-здрави, отколкото ако мързелувате. Дори да сте генетично предразположени към напълняване, със сигурност ще постигнете задоволителни резултати, стига да се захванете сериозно с диета и гимнастика.

Всички достигаме до определено тегло, под което е невъзможно да слезем

Нищо подобно. Истина е, че в началото на диетата организмът се разделя по-лесно с ненужните килограми, като стопява подкожната мазнина и свързаната с нея вода. После идва ред на мастните запаси от вътрешните органи - за изгарянето им обаче метаболизмът трябва да се пренастрои изцяло. Това се постига чрез определен режим на хранене и по-голяма двигателна активност, и то не само за седмица или месец, а за доста дълго време.

Трябва да пием много кафе, за да ускорим обмяната на веществата си

Не е вярно. Наистина според диетолозите малка доза кофеин преди голямо физическо натоварване ни помага да се разделим с нищожно количество мазнини. Но става въпрос за първата глътка кафе, чай или кока-кола, докато следващите не носят никаква полза.

Най-лесният начин да отслабнем е да пропуснем обяда

Грешка. Можете да прекарате цялата обедна почивка гладни и горди, защото сте проявили силната си воля. В крайна сметка обаче ще бъдете наказани за пропуснатото хранене - със следващото ще погълнете тройно повече калории от обикновено. Най-добрият начин да предотвратите това е да сядате на масата за закуска, обяд и вечеря, а ако огладнеете, да се подкрепяте с нещо леко между тях.

Щом сме свалили килограми с диета, няма начин, след като спрем да я спазваме, да не наддадем отново

Не е вярно. Освободило се от неестетичните заоблености, вашето тяло се нуждае от по-малко енергия, ето защо и калориите, които вече ще поемате, трябва да се намалят. Ако обаче след месец здравословен живот се върнете към старите навици - излежаване пред телевизора с купища сандвичи и няколко шоколада, със сигурност ще възстановите тлъстините по корема и бедрата си. Затова е много важно да се научите да цените постигнатото и да се стремите да го запазите.

Дори малко шоколад може да развали всичко

Излишна паника. Последните научни изследвания доказват, че в шоколада има по-малко калории, отколкото в ядките и чипса. Консумацията му не води до появата на пъпки, нито пък разваля зъбите - напротив, той е богат на полезни за здравето на устната кухина танини.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Просото - от какво ще ни излекува?

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Водата – ключ към доброто здраве

В часовете на най-голяма активност тялото отделя максимално количество течности - забележете, че до тоалетната ходите най-често тогава, когато се чувствате във върхова форма, докато през по-пасивните ...

Заложете на витамин D

Синтезиран от кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи, той подобрява настроението, укрепва имунната система, предпазва от рак. На пръсти се броят храните, които го съдържат (месо, тлъста риба, ...

Фурмите са полезни за бъдещите майки

Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът ...

Начало